Коли під час першого візиту до лікаря пацієнт скаржиться на печію або розлад шлунку, поставити точний діагноз — це рак або легке нездужання — майже неможливо. Єдиний вихід — покращити діагностичні інструменти.

Ось, наприклад, у Кембриджському університеті тестуватимуть апарат Breath Biopsy. Він має розпізнавати різноманітні онкозахворювання, аналізуючи дихання людини.

Принцип дії пристрою доволі простий (з точки зору пацієнта). Зовні Breath Biopsy має вигляд кисневої маски. Людині треба дихати через нього протягом 10 хвилин, після чого вона отримає результат щодо наявності онкологічних захворювань і їхніх можливих типів. Апарат визначить це за характерними молекулами, що виділяються при метаболізмі.

До 2021 року команда дослідників на чолі із Ребеккою Фіджеральд хочуть перевірити 1,5 тис. осіб, які або є здоровими, або ж мають підозри на рак стравоходу, шлунку, простати, нирок, сечового міхура, печінки та підшлункової залози.

Логічно припустити, що найпростіше онкозахворювання, яке можна діагностувати у такий спосіб, — це рак легень. Та потрібні нам молекули потрапляють до органів дихання, хоч яким би був різновид пухлини.

Ребекка Фіджеральд — дослідниця з Кембриджського університету

Потенціал такої технології справді вражає — вона дозволить діагностувати ранні форми раку без наявних симптомів. Та перш ніж радіти, треба зачекати кілька років, доки науковці оприлюднять перші результати.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Віталій

Люблю такі новини, надають більше оптимізму) У мами нещодавно подруга померла від раку легеней, 4 стадія. Справді, величезна пробелма у вчасній діаґностиці.