Можливо, вам здається, що у вашому житті стало якось забагато новин, що лізуть з усіх інтернет-щілин. Але насправді інформаційний конвеєр лише набирає обертів. Великі редакції беруть на озброєння штучний інтелект, який дозволяє збільшити щоденну кількість матеріалів. Ось і Forbes випробовує платформу Bertie, яка готує для авторів чернетки.

Вперше медіа-світ почув про Bertie влітку 2018 року. За словами розробників, ШІ радив дописувачам теми статей відповідно до їхнього профілю, а також підбирав зображення і заголовки. Та зараз Bertie вже здатен скласти цілу чернетку, яку журналісту треба просто доробити.

Ось, наприклад, ви хочете написати матеріал про Tesla. Bertie відшукає для вас посилання на цю тему, які є не лише на Forbes, а й на інших сайтах. Також він запропонує зображення, що якнайкраще допоможуть розкрити зміст.

Салах Залатімо, директор із цифрових технологій Forbes, запевняє, що ШІ не пише статті за журналістів.

Він, мов та муза, допомагає їм розпочати роботу та сформулювати думки, а авторам краще писати власні тексти.

Невідомо, чи допоміг Bertie збільшити кількість матеріалів, що припадає на одного автора. Та завдяки ШІ кількість постійних відвідувачів — людей, що бувають на сайті хоча б раз на місяць — збільшилася вдвічі, зазначив представник видання. Станом на листопад 2018 року цей показник становив 65 млн унікальних відвідувачів.

Поки Bertie є в редакції Forbes та в старших авторів у Південній Америці.

Інші дописувачі видання отримають доступ до цього інструмента протягом наступних місяців.

Цифрових помічників мають й інші видання. The Washington Post вже два роки використовує Heliograf, який генерує коротенькі новини про результати виборів або спортивних подій на Олімпійських іграх. У Reuters є Lynx Insights, який «працює» в редакції з березня 2018 року. Водночас Associated Press звертається до ШІ для написання звітів про доходи компаній та заміток про результати змагань у нижчих спортивних лігах.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти