Інновації блискавично виникають в нашому житті, змінюючи ринки, суспільство та порядок денний. Кілька років тому Ілон Маск заявив, що планує випустити 500 000 електрокарів. Ця заява сприяла стрімкому зростанню ціни на літій, зменшенню ціни на акумулятори та спричинила феномен, який сьогодні називають «літієвою революцією».

Втім, людство ніколи не було цілком дружнім до інновацій.

У зародженні робітничого класу Англії чималу роль відіграв рух луддитів. Ця назва походить від англійця на ім’я Нед Лудд. Байки про «Генерала Лудда» з уривків тогочасної преси розповідають нам про кремезного чоловіка, який розтрощив два станки, що виробляли дешеві панчохи. На його думку, ці станки забирали роботу в досвідчених ткаль та змушували їх бідувати.

Достеменно невідомо, чи існував насправді Нед Лудд, але факт є фактом: його послідовники влаштовували масові протести й погроми майже чверть століття.

Люди, фанатично віддані кнопковим телефонам, чи принципово не зареєстровані у соцмережах, близькі до філософії неолуддизму. Свідомі й несвідомі послідовники луддитів мислять категорично: будь-яка нова технологія негативно впливає на людство. Вони жахаються невідомості, що постала перед нами після усвідомлення потенціалу науково-технічного прогресу. Світ сьогодні рухається так швидко, як ніколи раніше, і декого це лякає.

Втім, не варто вважати неолуддитами всіх, хто боїться технологій. Бабусю, що ховає до шафи подарований вами планшет, не можна назвати неолуддитом. Інша справа, коли бухгалтер підприємства саботує програмне забезпечення і веде облік суто на папері, звинувачуючи у всіх бідах ІТ-відділ компанії. До речі, прибічниками неолуддизму часто є й лікарі, й інженери, й держслужбовці.

Так виглядає «icing».

Одним із сучасних проявів неолуддизму стало цькування водіїв електрокарів, що кілька тижнів тому вибухнуло в Америці. Водії-американці, власники «класичних» пікапів, називають це icing, себто «замороження». Окрім того, що пікапи не поступаються дорогою електрокарам, підрізають їх чи заважають проїхати — вони ще й масово паркуються біля зарядок Tesla Supercharger, «заморожуючи» можливість зарядити Tesla.

На адресу водіїв електромобілів власники пікапів найчастіше вигукують «F*ck Tesla!». Наразі триває розробка відповідного законодавства, яке передбачатиме покарання для автомобільних неолуддитів.

На жаль, ідеологія неолуддизму забирала людські життя ще півстоліття тому. У віці 16 років вундеркінд Теодор Качинськи вступив до Гарвардського університету, отримавши згодом докторський ступінь з математики. Коли йому виповнилося 30, він переїхав до хижі без електрики та водопостачання, і став вивчати навички виживання в умовах дикої природи. Фатальними для його життя стали 80-ті роки, коли біля халабуди Теодора почалося будівництво дороги.

З 1978 по 1995 рік Качинськи поштою надіслав до університетів та офісів авіакомпаній 16 пакунків з вибухівкою. У результаті троє осіб загинули й 23 зазнали важких поранень. Цими діями Теодор хотів привернути увагу до свого маніфесту, в якому доводив, що людська свобода принижується сучасними технологіями.

Згодом він, вже відомий як «Унабомбер», став одним із найрозшукуваніших ФБР терористів. До речі, його виказав спецслужбам рідний брат, упізнавши стиль письма Теодора.

Наразі Качинськи відбуває вісім довічних термінів без права на дострокове звільнення.

Неолуддизм та луддизм кардинально відрізняються: у XVIIІ столітті це був масовий протестний рух, а нині такий спротив зазвичай є неусвідомленим та вибірковим. Згодом люди або миряться з наслідками технічного прогресу, або повністю їх заперечують.

У сучасному просторі післяправди висновки випереджають інновації: людина можете розкритикувати штучний інтелект, ніколи не мавши з ним жодних справ.

Звідси ростуть ноги у гасел про те, що роботизація забере всі робочі місця, а нові технології знищать нашу планету. Дублінський Trinity College кілька років тому випустив відоме відео, де пояснює, як саме роботи, автоматизація та штучний інтелект реально позбавляють людей робочих місць.

Постає питання: чим людство має на це відповісти?

Коменти