Люди, старші за 65 років, є найбільшими поширювачами фейкових новин в інтернеті. Такий результат дослідження нещодавно опублікували у The Verge з посиланням на Science Advances.

Згідно з даними вчених з університетів Нью-Йорка та Принстона, неправдива інформація в інтернеті більше впливає на людей похилого віку, аніж на молодші покоління, незалежно від освіти, статі, кольору шкіри чи віросповідання.

Дослідження провели у соцмережі Facebook 2016 року, за кілька місяців до виборів президента США і за кілька місяців після них. Учасниками стали 3500 американців, серед яких були як активні користувачі соцмережі, так і ті, хто майже нічого не публікував. Усі вони зареєструвалися в спеціальному додатку та дали згоду на обробку даних.

Експерти аналізували публікації, які поширювали користувачі на своїх сторінках та рахували кількість посилань на фейкові ресурси зі списку журналіста BuzzFeed Крейга Сільвермана.

8,5% учасників експерименту ділилися посиланнями на фейкові новини.

Фейки публікували 11% користувачів, старших за 65 років, і всього лише 3% учасників від 18 до 29 років. Вчені пояснюють це зниженням інтелекту в людей похилого віку, та меншою медіаграмотністю, ніж у молоді, адже старше покоління консервативніше і до інтернету прийшло значно пізніше.

Схожу ситуацію неозброєним оком можна помітити й в Україні. Після заборони соцмережі «Однокласники» основна її аудиторія – старше покоління – емігрувала до Facebook і тепер стрічка новин переповнена поширеннями сумнівних видань та публічних сторінок.

Людина кількох слів і заплутаних дій. Альтруїст, мікроблогер, нонконформіст. Автор телеграм-каналу «Груз 250».

Коменти