Наприкінці 2018 року Німеччина офіційно закрила останню шахту з видобутку кам’яного вугілля. До цієї мети країна рухалася протягом останніх 11 років. Та загалом німці хочуть максимально скоротити викиди парникових газів, використовуючи «зелену» енергію. І, здається, це також можливо! 2018 року 40% всієї електроенергії Німеччина отримала від сонця, вітру, біомаси та гідроелектричних станцій.

За даними дослідницької групи Fraunhofer, це на 4,3% більше ніж 2017 року. Окрім цього, вперше цей показник перевищив кількість енергії, отриманої від вугільної промисловості (38% від загальної кількості).

Скептики «зеленої» енергетики вважають, що таких успіхів галузь досягла завдяки сприятливим погодним умовам. Тож чи буде цей внесок постійним, питання відкрите.

Оптимісти ж мислять… оптимістично (що й логічно).

2019 року частка енергії від поновлюваних джерел залишиться на рівні щонайменше 40%. По-перше, ми й надалі зводимо нові установки. По-друге, погодні умови не мають сильно змінитися.

Бруно Бургер — автор дослідження

Загалом на видобуток бурого вугілля припадає 24,1% отриманої енергії, на вітряні електростанції — 20,4%, на сонячні електростанції — 16%, на вугільні заводи, що працюють на імпортному кам’яному вугіллі, — 13,9%, на виробництво біомаси — 8,3%, на підприємства, що переробляють газ на енергію, — 7,4%, на гідроенергетику — 3,2%.

У найближчих планах Німеччини до 2022 року — відмовитися від АЕС і використання вугілля. До 2030-го — отримувати 65% енергії від поновлюваних джерел. До 2050-го — скоротити викиди парникових газів на 95%.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти