Дослідники всього світу ламають собі голови — як прогодувати 10 млрд людей (так, стільки нас буде вже 2050 року) та ще й без шкоди для довкілля? Поки одні вчаться друкувати їжу та смажити її за допомогою лазерів, інші розробили дієту для всього людства. Її секрет простий — менше м’яса, більше бобових.
Меню підготувала комісія EAT-Lancet із 37 фахівців. Серед них є фермери, дієтологи, лікарі з різних куточків світу. Їхня мета — досягнути наукового консенсусу в питанні харчування.
Нам слід переглянути та змінити глобальну систему харчування у планетарному масштабі. Це нелегко, але можливо, якщо залучити політиків усіх рівнів — від місцевого до міжнародного.
Тім Ланг — професор Лондонського університету
За даними ООН, щороку маса недоїдків становить 1,3 млрд т. Водночас щодня лишаються голодними 820 млн людей. З іншого боку, у світі майже 2 млрд осіб страждають від ожиріння та зайвої ваги. Тобто маємо дисбаланс.

Меню від EAT-Lancet
Ще одна проблема — навантаження на екологію. Наприклад, виробництво червоного м’яса призводить до викидів парникових газів. До того ж, ця галузь потребує значної кількості землі та води.
Баланс можливий, якщо кожна людина щодня їстиме:
- Горіхи (50 г)
- Квасолю, нут, сочевицю та інші бобові (75 г)
- Рибу (28 г)
- Яйця (13 г)
- Червоне м’ясо (14 г) та курятину (29 г)
- Вуглеводи — цілозерновий хліб та рис (232 г) та овочі з високим вмістом крохмалю (50 г)
- Молочні продукти (250 г)
- Овочі (300 г) та фрукти (200 г)
- Цукор (31 г)
- Олію (50 г)
Декому буде важко себе обмежувати. Та є країни, де такий раціон — норма.
Наприклад, у Мексиці та Індії люди здебільшого їдять овочі з високим вмістом крохмалю та й загалом рослинну їжу. Продукти тваринного походження є меншою частиною їхнього меню. Водночас існує багато технологічних рішень, завдяки яким дотримуватися дієти легко і просто.
Метью Рубі — доктор з Університету Ла Троба (Мельбурн)
Наступний крок EAT-Lancet — ознайомити зі своїми висновками уряди різних країн та міжнародні організації, зокрема ВООЗ.