Дослідники всього світу ламають собі голови — як прогодувати 10 млрд людей (так, стільки нас буде вже 2050 року) та ще й без шкоди для довкілля? Поки одні вчаться друкувати їжу та смажити її за допомогою лазерів, інші розробили дієту для всього людства. Її секрет простий — менше м’яса, більше бобових.

Меню підготувала комісія EAT-Lancet із 37 фахівців. Серед них є фермери, дієтологи, лікарі з різних куточків світу. Їхня мета — досягнути наукового консенсусу в питанні харчування.

Нам слід переглянути та змінити глобальну систему харчування у планетарному масштабі. Це нелегко, але можливо, якщо залучити політиків усіх рівнів — від місцевого до міжнародного.

Тім Ланг — професор Лондонського університету

За даними ООН, щороку маса недоїдків становить 1,3 млрд т. Водночас щодня лишаються голодними 820 млн людей. З іншого боку, у світі майже 2 млрд осіб страждають від ожиріння та зайвої ваги. Тобто маємо дисбаланс.

Меню від EAT-Lancet

Ще одна проблема — навантаження на екологію. Наприклад, виробництво червоного м’яса призводить до викидів парникових газів. До того ж, ця галузь потребує значної кількості землі та води.

Баланс можливий, якщо кожна людина щодня їстиме:

  • Горіхи (50 г)
  • Квасолю, нут, сочевицю та інші бобові (75 г)
  • Рибу (28 г)
  • Яйця (13 г)
  • Червоне м’ясо (14 г) та курятину (29 г)
  • Вуглеводи — цілозерновий хліб та рис (232 г) та овочі з високим вмістом крохмалю (50 г)
  • Молочні продукти (250 г)
  • Овочі (300 г) та фрукти (200 г)
  • Цукор (31 г)
  • Олію (50 г)

Декому буде важко себе обмежувати. Та є країни, де такий раціон — норма.

Наприклад, у Мексиці та Індії люди здебільшого їдять овочі з високим вмістом крохмалю та й загалом рослинну їжу. Продукти тваринного походження є меншою частиною їхнього меню. Водночас існує багато технологічних рішень, завдяки яким дотримуватися дієти легко і просто.

Метью Рубі — доктор з Університету Ла Троба (Мельбурн)

Наступний крок EAT-Lancet — ознайомити зі своїми висновками уряди різних країн та міжнародні організації, зокрема ВООЗ.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти