Пластик довговічний та ми зазвичай використовуємо вироби з нього лише раз. Осушили пляшку і миттю відправили її на звалище, де вона лежатиме років сто, засмічуючи природу. Корисніше застосування пластиковим відходам знайшла студія New Raw, яка днями встановила у грецьких Салоніках перші вуличні меблі, виготовлені з переробленого пластику.

Студію New Raw було засновано 2015 року у Роттердамі (Нідерланди) з метою відшукати шлях, як найкраще та найбезпечніше для довкілля закрити цикл виробництва пластику. За два роки з’явився концепт проекту Print Your City, а згодом — й перша надрукована лавка XXX. За допомогою великого 3D-принтера пластикове сміття перетворилося на зручні вуличні меблі.

Свою практику голландці вирішили застосувати у Салоніках (Греція). Перші прототипи корисної інфраструктури надрукували тут 2018 року. Це було щось середнє між лавками та клумбами. На кожен зразок фахівці витрачали 12 годин та 100 кг пластикових відходів.

Задля підвищення ефективності New Raw об’єднала зусилля з Coca-Cola. Разом вони відкрили лабораторію Zero Waste Lab. Місцеві зможуть привозити сюди пластиковий непотріб та власноруч робити з нього меблі. Окрім цього, можна взяти участь у розробці дизайну об’єктів інфраструктури для свого району.

Учасники проекту самі обирають громадське місце, де буде їхній витвір, його колір, форму, а також його майбутні функції. Це може бути лавка зі стійкою для велосипедів, клумбою, мискою для тварин або ж лавка-книжкова шафа.

Прес-служба New Raw

Сайт Zero Waste Lab працює з грудня 2018 року. За ці неповні 2 місяці місцеві жителі вже встигли надіслати на розгляд понад 3 тис. проектів із власним дизайном. Днями перші зразки друкованих меблів встановили у Hanth Park.

Лабораторія працюватиме 4 дні на тиждень до травня цього року. За цей час New Raw планує переробити 4 т пластикових відходів.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти