У майбутньому людей лікуватимуть мікро-роботи. Зсередини. Вони доставлятимуть ліки нашими артеріями у різні куточки організму, запевняють дослідники. Але є проблема — на них чекає неоднорідне середовище, тому ці пристрої мають миттєво адаптуватися до різних умов. Найбільше у цьому напрямі просунулися швейцарські вчені. Їхні роботи можуть автоматично змінювати форму!

Розробка належить дослідникам із Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL) і Швейцарської вищої технічної школи Цюриха (ETH Zurich).

Мікро-роботи створені з декількох шарів біосумісного гідрогелю, складеного, наче оригамі. У цей матеріал вбудовано крихітні частинки магніту, тому конструкцію можна переміщати дистанційно, користуючись змінним електромагнітним полем.

Та головне — за потреби мікро-роботи можуть змінювати свою форму (складатися або згортатися). Це дозволяє їм проходити вузькими кровоносними судинами, не зменшуючи швидкість та не шкодячи організму.

Плацдармом для випробувань стали скляні трубки, які імітували артерії. Там роботи плавали в рідині різної в’язкості, що дозволило з’ясувати, яка форма ліпше підходить до певного середовища. Наприклад, для оптимального пересування в рідині з низькою в’язкістю робот має набути форми трубки, залишивши позаду плаский «хвіст», схожий на весло. А для більш в’язкої рідини краще підходить форма спіралі.

Наші роботи мають особливий склад та структуру, що дозволяє їм адаптуватися до рідин із різними характеристиками. Вони змінюють свою форму, щоб підтримувати швидкість і маневреність, не втрачаючи контролю над заданим курсом руху.

Сельман Сакар — дослідник з EPFL

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти