Мабуть, вже немає клітини у людському організмі, яку б не дослідили вчені. Тому зараз вони намагаються їх просто… штучно відтворити. Наприклад, дослідникам з Австрії вдалося у лабораторних умовах створити людські кровоносні судини. Ба більше, помістити їх в інший живий організм та спостерігати за їхньою повною адаптацією!

Кожен орган нашого тіла пов’язаний зі системою кровообігу. У перспективі наша праця дозволить дослідникам розкрити причини і знайти способи лікування різних судинних захворювань, як-от хвороба Альцгеймера, серцево-судинні захворювання, проблеми загоєння ран, інсульт, рак і, звичайно, діабет.

Йозеф Пеннінгер — директор-засновник Інституту молекулярних біотехнологій Австрійської академії наук (IMBA)

Штучні артерії виростили зі стовбурових клітин у чашці Петрі (неглибока посудина циліндричної форми, пластмасова або скляна, — ред.). Потім їх пересадили лабораторним мишам і вони стали частиною кровоносної системи піддослідних!

Наші органоїди (органи, вирощені у штучних умовах, — ред.) дуже схожі на людські капіляри, навіть на молекулярному рівні, і тепер ми можемо використовувати їх для вивчення захворювань кровоносних судин безпосередньо у тканинах людини.

Рейнер Віммер — науковий співробітник IMBA

На діабет страждають близько 420 млн осіб у всьому світі. Одна з особливостей цієї хвороби — аномальне потовщення базальної мембрани у кровоносних судинах. Через це порушується доставляння кисню і поживних речовин до клітин і тканин, що призводить до ниркової недостатності, серцевих нападів, інсультів, сліпоти і захворювань периферичних артерій. А це вже загрожує ампутаціями.

Під час дослідження вчені помістили органели кровоносних судин у «діабетичне» середовище, і побачили масивне розширення базальної мембрани в органоїдах, схоже на пошкодження судин у пацієнтів із діабетом. Вчені також виявили, що жоден із наявних медпрепаратів не здатен впоратися з цими патологіями.

Проте їм вдалося з’ясувати, що інгібітор одного з ферментів в організмі людини — гамма-секретаза — запобігає потовщенню стінок кровоносних судин.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти