Днями мережею промайнула новина про новий баг у FaceTime. Користувачі, що дзвонили вам по FaceTime, могли чути й бачити вас, перш ніж ви встигали відповісти.

Пристрій співрозмовника отримував доступ до мікрофона і камери вашого iPhone ще до того, як ви погоджувалися на це.

Інтернет вибухнув тисячами відеозаписів багу, а в Apple тим часом призупинили роботу FaceTime. Виправлене оновлення обіцяють випустити до кінця цього тижня.

Здавалося б, чергова помилка в алгоритмі, яку за кілька днів виправлять. Але ні. Це фундаментальна помилка у ПЗ найпопулярнішого пристрою на планеті.

Панічні гасла про те, що смартфони нас слухають, підтверджено. Можемо визнати: нові технології не є надійними, а колеги, які заліплюють веб-камеру на ноутбуці не такі вже й параноїки.

Цифрова епоха принесла нам не лише великі дані, що рятують людям життя, але й реальні шанси втратити контроль над гігантським масивом інформації.

Персональні дані нове паливо Інтернету та нова валюта цифрового світу

Єврокомісар Меглена Кунєва, 2009 рік

Уявіть величезну будівлю банку в центрі мегаполіса. Двоє його працівників, кур’єр та аналітик, регулярно їздять на роботу одним і тим же автобусом. Як завжди, разом піднімаються мармуровими сходами та розходяться по своїх кабінетах. Утім, якось під час обідньої перерви вони не йдуть до їдальні: аналітик передає таємні фінансові звіти кур’єру, який везе їх до конкурентів. Отже, працівники це застосунки, банк це ваш Android-смартфон, а таємні звіти ваша точна GPS-локація.

Вирахувати, чи відправляє якийсь застосунок ваші персональні дані третій стороні цілком можливо. Інша річ, коли це робиться парно: впіймати конкретний застосунок на прямій передачі даних неможливо, бо існує безліч комбінацій між двома застосунками, які викрадуть ваші дані.

Нещодавнє дослідження Virginia Tech попередило більш ніж 20 тис. випадків «парного» викрадення даних. Система DIALDroid занурюється в архітектуру ПЗ та виявляє алгоритми взаємодії між застосунками. Є всі підстави вважати, що «розумний будильник» в купі з черговим «розумним фотосканером» на вашому смартфоні разом збирають та передають інформацію стороннім особам.

Схоже на те, що економіка майбутнього з легкістю торгуватиме персональними даними користувачів. Такі звинувачення регулярно лунають на адресу Google та Facebook, і не дарма. Чого лиш вартий був скандал із Cambridge Analytica, коли тандем ІТ-монополістів та політтехнологів сприяв витоку даних 50 млн осіб. Один акаунт оцінювався в 75 центів. Подейкують, що така зневага до персональних даних стала одним із чинників, що спровокували Brexit.

З часом викрадати персональну інформацію стає дедалі легше, а запобігати цьому дедалі складніше. 

Коменти

Ігор

Думаю, що страх бути бути підслуханим і відслідкованим, як і будь які страхи, виникає через незнання і нерозуміння.