Торік голландці першими у світі надрукували пішохідний міст. Був він із металу і 12,5 м завдовжки. На початку 2019 китайці відповіли на це двома мостами з бетону та пластику, 26,2 м і 15 м відповідно. Так, їх теж повністю надрукували на 3D-принтері. Зараз ці мостові переходи називають найдовшими у світі, створеними за допомогою цієї технології.

Почнімо з бетону. Цей міст створила команда Пекінської школи архітектури Університету Цінхуа. За основу розробники взяли найдревніший мостовий перехід Чжаочжоу, побудований між 589 та 618 рр. у провінції Хебей. (Та якщо візуально порівнювати ці мости, спільного в них небагато).

Міст Чжаочжоу

На створення сучасного «аналога» пішло 450 годин.

Корпус моста, спроектований професором Сюй Вейгуо, складається з 44 надрукованих бетонних блоків, кожен розміром приблизно 1x1x1,5 м. Водночас бічні конструкції виготовлені з 68 окремих бетонних плит. Ширина моста — 3,6 м.

Міст надрукували частинами з використанням двох маніпуляторів і технології, створеної паном Сюєм. В Університеті зазначають, що вартість проекту на третину менша у порівнянні зі стандартним мостом такого розміру.

Міст, надрукований з бетону

Що цікаво, міст оснащений системою моніторингу, яка надає інформацію про деформації та навантаження. Це допомагає проектувальникам відстежувати стан конструкції в режимі реального часу.

Пройтися інноваційним мостовим переходом можна у парку Wisdom Bay (Баошань, Шанхай).

Щодо його пластикового побратима, то він розташований у центральному парку Taopu Smart City (Шанхай) і є спільним проектом компаній Shenyang Machine Group та Coin Robotic. Коштував він 2,8 млн $.

Міст, надрукований з пластику

Його друкували протягом 35 діб на гігантському 3D-принтері Shanghai Machinery Construction Group. Ширина моста — 3,8 м, висота — 1,2 м. Вага — 5,3 т.

Він витримує навантаження 250 кг на 1 м², що приблизно дорівнює вазі чотирьох дорослих людей. Термін експлуатації — до 30 років.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти