Восени стало відомо про грандіозний задум Каліфорнії перейти на відновлювальну енергію до 2045 року. Екооптимісти тішилися, скептики назвали це популізмом. Хто з них має рацію, покаже час, але таких стратегій стає дедалі більше. Днями Нью-Йорк затвердив таку ж саму мету — 100-відсоткову «зелену» енергетику. Але там повний перехід має відбутися ще раніше, ніж у Каліфорнії — вже 2040 року!

Ініціатором став Ендрю Куомо, губернатор штату Нью-Йорк. Під час виступу він презентував The Green New Deal (або ж «Зелений новий курс»), в якому йдеться про ключові етапи проекту та джерела його фінансування. Програму вже включили до бюджету штату на 2019 рік.

Відповідно до презентованого документа, до 2040 року Нью-Йорк отримуватиме живлення лише від безвуглецевих джерел. Також заплановано підвищення частки відновлюваних джерел енергії в споживанні електроенергії штату з 50% до 70% вже до 2030 року. Цієї мети хочуть досягти завдяки наступним підпунктам:

  • Вчетверо збільшити показники офшорної вітроенергетики (коли вітряки встановлюють на воді, — ред.) з 2400 МВт (2030 рік) до 9000 МВт (2035 рік)
  • Вдвічі збільшити генерацію енергії від СЕС із 3000 МВт (2023) до 6000 МВт (2025)
  • Збільшити більш ніж удвічі потужності наземних промислових ВЕС та СЕС
  • Збільшити внески й потенціал наявних проектів відновлюваної енергетики
  • Збільшити місткість енергосховищ з 1500 МВт (2025) до 3000 МВт (2030)

Завдяки The Green New Deal має з’явитися перша державна Рада з питань клімату, до складу якої увійдуть керівники відповідних державних органів та інші працівники, а також експерти у галузі відновлюваної енергетики. Можливо, Рада співпрацюватиме з Альянсом США з питань клімату для створення нової програми скорочення викидів, яка охопить всі сектори економіки.

Зміна клімату — це реальність, а наслідки цього процесу — це питання життя і смерті. Та ми знаємо, що мусимо робити.

Ендрю Куомо

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти