Доктор Хауз казав: «Всі брешуть». Ми додамо: «Політики — чемпіони з цієї дисципліни». Тому кожен їхній виступ, кожну озвучену тезу і цифру треба перевіряти на предмет маніпуляцій, перебільшення та відвертої брехні. У США це поширена практика серед журналістів. Та це довго й охоплення аудиторії значно менше, ніж під час прямого виступу. Тому дослідники з Дюкського університету розробляють інструмент для факт-чекінгу, що працюватиме у режимі реального часу.

Це відповідь на промову президента США Дональда Трампа від 8 січня про безпеку кордонів. 

Аналітики заперечили деякі озвучені ним тези, але вже згодом. Тому поки він говорив, більшість слухачів сприймали його слова за щиру правду.

Раніше Біл Адейр, професор Дюкського університету, вже презентував додаток Politifact, що пропонує користувачам перейти на сайти з перевіреною інформацією під час політичних заходів. Цей сервіс уже перевіряли у зв’язці із телетрансляцією, та готового продукту ще немає.

Відомо, що інструмент буде використовувати базу даних Politifact, Factcheck.org та The Washington Post, аби прямо на екрані позначати тези, що вводять в оману, або ж просто є брехнею. Наприклад, заява Трампа про те, що 90% героїну, від якого щотижня гине 300 американців, потрапляє до країни через південний кордон, ймовірно, матиме пояснення, що переважно цей наркотик ввозиться через офіційні пункти пропуску і стіна цьому не завадить.

Перші фокус-групи показали, що люди справді потребують миттєвої перевірки фактів на моніторі, каже Адейр. 

Та є проблема — телевізійні компанії не виявляють інтересу до такої технології. По-перше, вони остерігаються демонструвати інформацію, за яку не відповідають. По-друге, деякі глядачі, наприклад, із протилежного політичного табору, можуть розцінити факт-чекінг як засіб дискредитації. Особливо, якщо промова опонента матиме значно менше уточнень або виправлень.

За словами професора, кожна телемережа може накласти вето на інформацію, що відтворюється. Річ у тім, що система працюватиме із заявами, які вже робив політик. Їх перевірятимуть заздалегідь і результати зберігатимуться у базі даних. Коли оратор під час ефіру озвучить неправдиву тезу, яку промовляв раніше, на екрані з’явиться позначка, що це брехня, із зазначенням джерела, де можна знайти правдиву інформацію, або ж буде коротке пояснення, чому твердження заперечується.

Можливо, через таку функцію трансляція промови або дебатів матиме хвилинну затримку. 

Адейр підкреслює, що його технологія не має партійної приналежності. І він певен — врешті-решт телемережі зрозуміють, що глядачі справді потребують швидкої перевірки фактів.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти