Дослідники з Університету Коннектикуту та Університету Торонто розробили штучну шкіру, яка здатна давати своєму власнику надлюдські відчуття, а використовувати її можна як для людей, так і для роботів (не обов’язково людиноподібних).

Це новий вид розумної натільної електроніки, яка може розтягуватися, змінювати форму та покращувати сенсорику тіла, імітуючи при цьому людську шкіру.

Іслам Моза, доктор Університету Коннектикуту

Штучну шкіру розроблено на базі «мультимодального трибоелектричного наногенератора на основі феррофлюїда (FO-TENG)» (Детальніше — тут).

А якщо простіше – це малесенькі еластичні силіконові трубки, наповнені ферофлюїдом (феромагнітною рідиною). Ці трубки обмотані мідним дротом, що й дозволяє надсилати різноманітні сигнали.

На що така шкіра здатна?

І хоч поки сфера застосування цього винаходу залишається нечітко окресленою, технологічна новинка здатна на багато фантастичних речей:

  1. «Відчувати» та передавати сигнал електромагнітного поля;
  2.  Вловлювати звукові хвилі та сигналізувати про це «носію шкіри»;
  3.  Аналізувати деякі медичні показники: тиск, пульс тощо.

Загалом ці та інші властивості нової технології можуть допомогти рятувальникам у пошуку людей під завалами, роботам у перевірці замінованих ділянок і суттєво полегшити виконання інших не популярних, але критично важливих сценаріїв.

Розробники, які, на жаль, не надають фото своєї розробки, вже очікують схвалення американського управління продовольства і медикаментів та обіцяють вивести проект на ринок вже за декілька років.

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти