Якщо ви раптом плануєте цієї весни завітати до музею Далі, що в Санкт-Петербурзі, штат Флорида, будьте готові до зустрічі зі власне… Сальвадором. Точніше, з його віртуальною копією, створеною за допомогою штучного інтелекту.

Починаючи з квітня, зали музею прикрасять екранами, на яких цифровий Далі вестиме свою освітню-сюрреалістичну програму. Він у притаманній йому манері коментуватиме як власні твори, так і події, що відбулися після його смерті 1989 року.

Вже зараз можна переглянути презентаційне відео проекту і здивуватися зовнішній подібності до оригіналу.

Іспанського митця повернула до «життя» команда Goodby Silverstein & Partners. Вона використала безліч інтерв’ю та інших архівних матеріалів, аби система машинного навчання могла імітувати міміку художника. Потім фахівці знайшли актора зі схожою статурою.

Далі багато чого передбачив. Також він добре усвідомлював власне історичне значення. Ось його слова: «Коли-небудь я можу померти, хоча це малоймовірно, я сподіваюся, що люди у кафе скажуть: «Далі помер, але не зовсім». Ця технологія дозволяє відвідувачам майже особисто познайомитися із Сальвадором.

Хенк Хайн — директор музею The Dali

На думку журналістів Engadget, це доволі дивного. З одного боку, голос має відмінності (ШІ відповідає лише за візуальну частину). З іншого — «вам доведеться довго вдивлятися, аби переконати себе, що перед вами копія, а не живий митець у розквіті сил».

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти