Не нам вам розповідати, як ожеледиця ускладнює рух. Байдуже, водій ви чи пішохід, машина, що ковзає, — однаково небезпечна для всіх. Розв’язати цю проблему може система підігріву дороги, яку презентував ізраїльський стартап. Вона здатна розтопити сніг та лід лишень за 15 хв.

Проект компанії SAN Hitech Ltd. отримав назву Snowless. В його межах було створено технологію автоматичного розтоплювання льоду на дорогах та тротуарах. Все звучить просто — в асфальт або бетонну поверхню вмонтовують сітку з металевих стрічок.

Далі датчики відстежують зміни температури матеріалу, в який їх вбудовано, і співвідносять ці дані з погодними умовами та інформацією про потужність, необхідну для нагріву стрічок. Автоматичне увімкнення дозволяє запобігти утворенню льоду і снігу або швидко усунути їх.

Елементи шириною 25 мм виготовлені з металевого сплаву. Він забезпечує швидке нагрівання, коли перебуває під напругою. 

Стрічкам непотрібно багато енергії. Водночас тепла, що вони випромінюють, достатньо, аби перетворити лід на воду протягом 15 хв. Технологія може працювати при низьких температурах. Наприклад, при -50°C у Канаді, де систему зараз випробовують. Там нею обладнали деякі паркінги, тротуари й навіть спортивні майданчики.

За словами Йонатана Елімелеха, партнера SAN Hitech Ltd, технологія показала добрі результати на мостах та виїздах із шосе, які особливо небезпечні за поганої погоди.

У дороги, що вже експлуатуються, сітку можна вбудувати, зробивши щілини у поверхні шпунтовим верстатом.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти