Важко повірити, але маленька тріщина здатна зруйнувати гігантську металоконструкцію. Тому мости та трубопроводи завжди у зоні ризику. А фюзеляж? Через корозію у ледь помітній шкарубині він згодом може просто відвалитися від літака. Та всі ці жахи вже позаду — у Північно-Західному університеті (NU) створили покриття, здатне самостійно відновлюватися протягом кількох секунд.

Корозія надзвичайно небезпечна. Її важко виявити, їй важко запобігти. І в результаті вона може призвести до катастрофи.

Цзясинь Хуань — професор зі Школи інженерних та прикладних наук ім. Роберта Маккорміка NU

Запатентований Хуанєм матеріал усуває подряпини прямо на очах навіть 200 разів поспіль.

Так, матеріали, що самостійно відновлюють покриття, вже існують, та зазвичай вони працюють з нанометровими і мікронними пошкодженнями. Щоб усувати більші подряпини, науковці звернулися до рідини.

Коли човен розрізає водну гладь, та дуже швидко повертається до початкового стану. Усвідомлення цього факту надихнуло нас. Рідина, наприклад, олива — це бездоганна система самовідновлення.

Однак звичайні мастила течуть занадто швидко, тому дослідникам слід було створити матеріал, що матиме суперечливі властивості: рідкий, але не настільки, аби стікати з металевої поверхні.

Для цього учені додали до силіконової оливи капсули графену, аби підвищити її в’язкість. Ці мікроелементи утворюють сітку, яка стримує мастило. Та коли ця сітка зазнає ушкоджень через подряпину, олива вивільняється, відновлюючи поверхню. За словами Хуаня, сітку можна утворити з будь-якої порожнистої легкої частки, а не лише з графену.

Олива з мікрокапсулами дуже міцно прилипає до поверхні та надійно кріпиться навіть під водою і в агресивних хімічних середовищах. Її можна наносити на мости або підводні човни. Покриття також може витримувати сильну турбулентність і прилипати до гострих кутів, не рухаючись.

Та випробування оливи ще тривають.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти