Opportunity  легендарний марсохід NASA, запущений ще далекого 2003 року в межах проекту Mars Exploration Rover.

Очікувалось, що він пробуде на Марсі близько 100 днів та допоможе дослідити каміння, ґрунт та минуле води на Червоній планеті.

Свою місію він виконав справно. Проте марсохід був в ідеальному стані і його роботу вирішили продовжити.

Opportunity став найтривалішою місією та марсоходом, який зміг дістатися найдалі в історії людства. Замість очікуваних 100 марсіанських сонячних днів та 1 кілометра їзди, він провів там 5111 днів і проїхав 45,2 км

Майк Зайберт, член команди.

За час перебування так далеко від дому Opportunity встиг не тільки дослідити минуле води та поверхні Марса. Він робив різні астрономічні спостереження, а також з його допомогою вчені уточнили параметри атмосфери Марса.

Останні фото з Opportunity

Та в червні 2018 року марсохід потрапив у пилову бурю, його сонячним панелям забракло енергії й зв’язок із ровером було втрачено. Очікувалося, що після бурі акумульованої раніше енергії вистачить, щоб відновити роботу, але цього не сталося.

Протягом більш ніж десяти років (15 – ред.) Opportunity був лідером в галузі дослідження планети, розповідаючи нам про давнє минуле Марса як вологої, потенційно населеної планети та показуючи незвідані марсіанські ландшафти

Томас Цурбухен, помічник адміністратора NASA з наукових питань

Минулі вісім місяців NASA не полишала спроб зв’язатись із марсоходом, але 13 лютого було офіційно оголошено про закінчення його роботи.

Більшість співробітників NASA опублікували зворушливі прощання із героїчним ровером Oppy (пестлива форма назви), де вони дякують марсоходу за неймовірну стійкість та невпинну роботу на благо всього людства.

Була тиша. Були сльози. Були обійми. Були спільні спогади та посмішки

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти