Найкращий спосіб перевірити щось на міцність — спробувати це «щось» зламати. І йдеться як про фізичні об’єкти, наприклад, машини, так і про речі нематеріальні, на кшталт комп’ютерних мереж. Ось нещодавно «білим» хакерам запропонували знайти лазівку у ПЗ електрокара Tesla. Наступний виклик — зламати систему голосування — кинув уряд Швейцарії.

Полігоном для демонстрації хакерських навичок стануть фіктивні вибори, що триватимуть у країні з 24 лютого по 24 березня. Та перш ніж взяти участь у конкурсі, треба зареєструватися за посиланням onlinevote-pit.ch. Зробити це слід до старту змагань, тобто до 24 лютого.

На комп’ютерних геніїв чекає добрячий куш — 150 тис. $. 

Третину цієї суми отримає той, хто зможе непомітно втрутитися в підрахунок голосів, зчитати вже віддані голоси, порушити таємницю голосування або в будь-який інший спосіб обійти систему безпеки.

Якщо учасники конкурсу зможуть маніпулювати окремими голосами, приховавши свої дії від виборців чи аудиторів, або ж зробити масштабні підтасовування, також інкогніто, вони отримають від 30 тис. $ до 50 тис. $.

Інші дії, пов’язані зі зламом системи голосування або вторгненням в особисте життя виборців, теж відзначать грошима, але сума буде залежати від рівня проникнення.

Швейцарська влада сподівається, що такий тест допоможе суттєво поліпшити безпеку системи електронного голосування нового покоління. 

Загалом у Швейцарії можна голосувати протягом кількох тижнів через пошту, на виборчих дільницях та через інтернет. І останній спосіб стає дедалі популярнішим.

Електронне голосування стало можливим 2004 року у декількох кантонах, а наприкінці 2018-го уряд запропонував поширити цей досвід на всю країну.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти