Учені роблять все можливе, аби полегшити непросте життя діабетиків. Наприклад, у Саудівській Аравії навчилися перевіряти рівень глюкози через слину. А от у США створили капсулу, яка дозволяє отримати необхідну дозу інсуліну перорально. Потенційно нова технологія здатна замінити ін’єкції, які пацієнти з цукровим діабетом мусять робити щодня.

Розробка належить Массачусетському технологічному інституту (MIT).

Капсула розміром з ягоду чорниці містить маленьку голку зі стисненого інсуліну, що розчиняється у слизовій шлунку. Укол робиться автоматично, коли пристрій опиняється у потрібній локації.

Клінічні дослідження на тваринах підтвердили, що капсули доставляють таку ж кількість інсуліну, як й ін’єкції. Водночас таку «таблетку» можна адаптувати для доставки інших білкових медпрепаратів.

Ми сподіваємося, що наша капсула допоможе як хворим на цукровий діабет, так і всім, хто взагалі потребує ін’єкцій або інфузій.

Роберт Лангер — професор інституту комплексних досліджень раку ім. Девіда Х. Коха

Перший прототип пристрою з’явився кілька років тому. Він скидався на їжака, бо був вкритий безліччю крихітних голок для введення ліків.

Та дослідники змінили конструкцію, залишивши тільки одну голку. Це дозволило уникнути ін’єкцій інсуліну посеред шлунку, де він не встигав зробити свою справу, бо його знищувала шлункова кислота.

Кінчик голки виготовлений із майже 100-відсоткового стисненого ліофілізованого інсуліну (ліофілізація — осушення холодом з виморожуванням вологи, — ред.), з використанням тієї ж технології, що й для виготовлення звичайних таблеток. Стрижень голки, який не входить в стінку шлунку, зроблений з біоматеріалу, що розчиняється.

Усередині капсули голка прикріплена до пружини, яка утримується диском з цукру. При ковтанні капсули вода в шлунку розчиняє цукровий диск, звільняючи пружину. Так голка вводиться у стінку шлунку.

Під час тестів на свинях у такий спосіб дослідникам вдалося доставити 0,3 міліграма інсуліну, а потім поступово збільшити дозу до 5 міліграмів. Цього достатньо для пацієнта з діабетом I типу.

Після того, як капсула вивільняє вміст, вона безпечно залишає організм через травну систему.

Побічних ефектів від таких ін’єкцій не зафіксовано. MIT співпрацює з данською фармакологічною компанією Novo Nordisk для подальшої розробки технології та оптимізації процесу виробництва капсул.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти