П’ятниця, вечір. Саме час, щоб піти до якогось закладу і трохи розслабитися. Ось кілька молодих японців за столиком вже зробили замовлення. Аби згаяти час в очікуванні напоїв, вони роблять селфі. І фоном для їхніх світлин є… механічний «кіготь», що схопив сміття. Стоп, це точно кафе, а не сміттєзвалище?!
Відповідь на це питання — так. Це і кафе, і сміттєзвалище, а також сміттєспалювальний завод, розташовані в західному Токіо.
Бар «Яма Гомі» було створено за ініціативи місцевої влади, яка хоче і своє обладнання продемонструвати, і спонукати місцевих жителів замислитися про ту кількість відходів, яку вони залишають.
Що кілька хвилин величезний ківш опускається на її дно, а потім піднімається разом з уламками повсякденного життя: половиною сумки Ikea, краваткою, папером, поліетиленовими пакетами.
Місцевий 49-річний Ісао Томіока приїхав до «Яма Гомі», щоб побачити цей процес на власні очі та показати своїм дітям, бо чоловіка хвилює, яка планета залишиться наступному поколінню. Дві доньки Ісао, чотирьох та шести років, буквально прилипли до вікна, спостерігаючи за перероблянням відходів.
Багато відвідувачів були здивовані. Вони кажуть, що й гадки не мали, як переробляються відходи. Також їх шокували об’єми сміття. Бо на побутовому рівні здається, що його не так багато — у кожному будинку є тільки одне або два сміттєвих відра.
В самому кафе не смердить. А одне з вікон, наче сенсорний екран — натиснувши на різні іконки, можна дізнатися температуру печі та кількість сміття, спаленого за день.
Бюджет проекту — 91 млн $. Ще стільки ж буде витрачено протягом 20 років на його експлуатацію.
За словами Аяни, «Яма Гомі» — це тимчасовий заклад. Та сміттєпереробний центр завжди відкритий для відвідувачів.