Нещодавно італійський стартап створив миску для тварин, що ідентифікує їх за мордами. Це, звісно, вражає, але вже не настільки, як цілий котячий притулок зі штучним інтелектом, де розпізнавання котів — лише одна з багатьох функцій. Диво техніки та піклування презентував китайський інженер, що дуже вже полюбляє пухнастиків.

Ван Сі працює у компанії Baidu, де створює різноманітні «розумні» системи. У вільний від роботи час хлопець годує кицьок та доглядає за ними. І нещодавно він вирішив, що цих зусиль замало  — його дуже вразила інформація про те, що вуличні коти живуть не більше ніж 2 роки. Це пов’язано не лише з несприятливими погодними умовами (взимку у Китаї температура опускається до -10°С), а й зі хворобами, що їх коти передають одне одному.

Спочатку я хотів створити місце, де було б тепло, була б їжа та вода, що не замерзає.

Ван Сі

Та згодом цей проект став повноцінним притулком зі ШІ. Киць зустрічає система розпізнавання. Якщо до будиночка захоче зайти собака або інша тварина, дверцята не відчиняться. Але на цьому технологічні дива тільки починаються.

Всередині також є камери, що ідентифікують деякі котячі хвороби: стоматит, вірусний ринотрахеїт, дерматит, фізичні ушкодження. Ба більше, система розуміє, яка киця стерилізована (чи кастрована), а яка ні. Візуальна діагностика триває до 300 мілісекунд. Далі ця інформація надсилається волонтерам, які співпрацюють із Ваном. Вони ж поповнюють запаси їжі та води, а також приносять нові іграшки.

Завдяки системі вентиляції у притулку завжди свіже повітря — штучний інтелект контролює рівень кисню та вуглекислого газу. Температура в приміщенні становить 27°С.

Загалом послугами притулку вже скористалися 174 коти.

Поки невідомо, чи підтримує Baidu проект свого працівника, аби таких конструкцій у Китаї стало більше.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти