Туристичні подорожі на Місяць, колонізація Марса, створення космічних військ в Америці. Всі ці масштабні задуми, реалізувати які людство буде за межами Землі, ніби натякають — нам потрібен єдиний закон, аби у космосі був лад. Звичайно, є міжнародні угоди, наприклад, Договір про принципи діяльності держав із дослідження і використання космічного простору 1967 року. Та зараз уже 2019-й. Саме тому кілька університетів працюють над сучасною та актуальною збіркою правил.

Документ називається «Керівництво Вумера» (The Woomera Manual). Цей проект має зібрати та об’єднати всі чинні закони, де йдеться про дослідження, освоєння і мілітаризацію космосу. За таку роботу взялися фахівці з Університету Аделаїди, Університету Нового Південного Уельсу, Університету Ексетера і Юридичного коледжу Університету Небраски.

Зараз різні держави світу дуже розраховують на космос:  в економічному сенсі, соціальному та військовому. І непорозуміння за межами Землі може призвести до руйнування звичного нам укладу життя вже на Землі.

Прес-служба проекту

Перша зустріч робочої групи має відбутися 24 лютого у Лінкольні, штат Небраска. Її мета — окреслити перспективи та ідеї майбутнього документа.

Очікується, що його опублікують 2020 року.

За словами Джека Берда (Jack Beard), професора юридичного факультету Університету Небраски, керівництво «стане остаточним документом із військового права і законодавства в галузі безпеки космосу».

Фактично збірка правил не міститиме жодних нових рекомендацій. Вона систематизує вже наявні напрацювання, щоб політики, лідери галузі та інші публічні особи могли ухвалювати більш обґрунтовані рішення щодо діяльності в космосі.

З огляду на той факт, що Договір 1967 року, який забороняв будь-які військові розробки в космічному просторі, зараз практично відкинуто, виникає питання, чи погодяться уряди різних країн узяти «Керівництво Вумера» за основу.

 

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти