Нові методи діагностики, швидкі та економічні, — це один із напрямів медицини, де нині відбувається справжня революція. Перевірка рівня глюкози в крові через слину або ж визначення малярії за тиждень до появи симптомів — це реальні інструменти, які зараз проходять клінічні дослідження. Але навіть на цьому тлі вирізняється ізраїльський стартап Biotech AI Sight Diagnostics. Він створив пристрій, що за допомогою штучного інтелекту робить аналіз крові.

Апарат, що отримав назву OLO, розміром із тостер, тобто для нього завжди знайдеться місце у кабінеті будь-якого лікаря. Або й удома, бо користуватися ним може навіть непрофесіонал. Хіба забір крові доведеться робити самотужки, але всі необхідні для цього інструменти є в комплекті. Також додаються спеціальні картриджі, з відділеннями для кожної краплі крові. Після нанесення утворюється єдина композиція. Ось як на відео.

Далі цей картридж треба вставити у пристрій. Спочатку ШІ сканує зразки, отримуючи кольорові мікроскопічні зображення. Потім у гру вступають складні алгоритми комп’ютерного зору, які ідентифікують та підраховують типи клітин. Сканування триває до 10 хв.

За 4 роки досліджень система отримала для аналізу та навчання 512 Тб даних. 

У компанії запевняють, що OLO здатен врахувати невеликі похибки та помилки, які можуть виникнути при підготовці слайдів.

Торік у клінічних дослідженнях, що проходили в ізраїльському медичному центрі Shaare Zedek, взяли участь 287 осіб. За результатами досліджень OLO отримав маркування СЕ, тобто він відповідає основним вимогам директив Євросоюзу.

Ми зробили кілька пілотних проектів із потенційними клієнтами, зокрема у Великобританії та Італії. Загалом у Європі, перш ніж потрапити на ринок, треба провести тестування. Кожен великий покупець проводить їх на власних підприємствах у реальних умовах. Уже після пілотних досліджень йдуть перші невеличкі замовлення, яких згодом стає дедалі більше.

Денні Левнер — співзасновник компанії

У грудні 2018 року завершилися клінічні дослідження у США. Вони тривали у трьох лабораторіях водночас. А наприкінці лютого результати передадуть у FDA (Управління продовольства і медикаментів США, — ред.).

Також днями Biotech AI Sight Diagnostics отримала 27,8 млн $ задля комерційного розширення. Одним з інвесторів став венчурний фонд Longliv Ventures, що входить до складу багатонаціонального конгломерату CK Hutchison Group. У його портфелі — понад 14,5 тис. магазинів із товарами для краси та здоров’я по всій Європі та Азії. Це прямий шлях для OLO, аби вийти на ці великі ринки.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти