З’їжджати на лижах по сміттю, хоч би й переробленому, — звучить наче мистецький перформанс. Та насправді це частина екологічно безпечного бізнесу в Данії, що має попит (бо власне гір у цій країні немає). З 2017 року на околиці Копенгагена працює завод, що виробляє енергію з твердих побутових відходів. А днями на його даху відкрили гірськолижну трасу з невепласту, пластикового матеріалу з властивостями, як у справжнього снігу.

Завод Amager Bakke — це величезна теплоенергетична установка 85 м висотою, яку почали будувати ще 2013 року. Загальний бюджет проекту — 670 млн $.

Щороку завод переробляє близько 400 тис. т побутових відходів, обслуговуючи 550 тис. данських господарств та 45 тис. підприємств. Водночас сміттєспалювач виробляє достатньо енергії для живлення і опалення приблизно 150 тис. домівок.

Ще одна перевага Amager Bakke — майже повна відсутність небезпечних викидів. Замість чорних клубів диму над ним можна побачити кільця пари. Річ у тому, що дим, який утворюється в процесі спалювання, проходить через удосконалену систему очищення від забруднювальних речовин, зокрема діоксиду азоту.

Одне кільце пари припадає на одну тонну CO₂. 

Amager Bakke будували в межах програми, згідно з якою до 2025 року Копенгаген стане першою у світі столицею з нульовими викидами вуглецю в атмосферу.

Але що ж там з лижами?

Поки для всіх охочих відкрито невелику ділянку протяжністю 600 м. Повністю траса буде готова у травні. Тоді ж відкриють додаткові спуски, пішохідні доріжки та стіну для скелелазіння висотою 80 м. Окрім цього, обабіч траси висадять невеличкі сосни, щоб створити справжню альпійську атмосферу.

Сама траса — це окремий об’єкт, що має назву Copenhill. За словами виконавчого директора Крістіана Інгельса, «курорт» відкритий цілий рік. Любителям зимових видів спорту тут пропонують повний пакет послуг, з катанням на лижах та сноуборді, а також із відпочинком у спеціальній зоні.

Єдиний суто візуальний мінус — це брак білого кольору. 

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти