Сон має багато переваг. Одна з них — це видалення інформаційного сміття, або ж синаптичних зв’язків між нейронами, які накопичуються протягом дня. Цей процес називають синаптичним гомеостазом. Він запобігає переповненню мозку непотрібними спогадами. Цілком можливо, що це добре впливає на нашу розумову діяльність. Виявляється, щось подібне відбувається, коли штучна нейронна мережа спить.

Так, ваші очі вас не підводять і ви все правильно прочитали.

Звісно, штучні нейронні мережі (ANN) — тип ШІ, в основі якого знаходяться біологічні нейронні мережі — не можуть автоматично або інстинктивно засипати і мріяти. Ось чому математики з Італії запрограмували ANN на ім’я «мережа Хопфілда» на сон.

Ми вважаємо, що для процесу пізнання сон важливий не менше за пошук інформації та її аналіз. Він однаково важливий що для живого організму, що для штучного інтелекту.

Адріано Барра — математик з Університету Саленто

Розробляючи Хопфілда, дослідники намагалися відтворити швидку фазу сну та повільну. Як у людини. Вважається, що під час першої наш мозок видаляє непотрібні спогади, а під час другої об’єднує важливі.

Відтак ШІ у режимі онлайн збирав дані на максимумі своїх можливостей. А у офлайні він працював з тим, що встиг отримати. 

За словами учених, їм вдалося реалізувати бажану модель обробки інформації: видалення, а потім об’єднання.

Результати вразили італійців. Без сну максимальна продуктивність ШІ дорівнювала 0,14 біта на синапс. Коли режим відпочинку було увімкнено цей показник виріс до 1 біта на синапс. Подальші тести лише підтвердили ці результати.

Висновок учених — якщо дозволяти нейронній мережі час від часу дрімати (використовуючи правильний алгоритм дрімоти), можна підвищити її продуктивність.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти