25-го лютого в соцмережі Reddit Білл Ґейтс провів кілька годин, відповідаючи на будь-які запитання читачів. Ми писали про це, тож можливо, серед запитань є якісь і від наших читачів:

Бесіда закінчилася, а ми зібрали для вас найцікавіші відповіді мільярдера й одного з найбагатших людей планети. Поїхали.

Питання до Ґейтса

На вашу думку: скільки ви мали б сплачувати податків щороку?

Наша система могла би бути прогресивнішою (це коли багатші люди платять більше податків). Головні мої витрати — це оподаткування росту капіталу як звичайного прибутку (дехто взагалі пропонує об’єднати ці податки), а також податок на нерухомість, яким він був раніше (55% на житло дорожче за 3,5 млн $).

Європейські країни збирають набагато більше податків, але зазвичай не дуже прогресивних.

Якщо люди хочуть, щоб уряд працював краще, його слід краще фінансувати. Я вважаю, що нам потрібно вдосконалити систему освіти та медицину.

Так, я вже заплатив 10 млрд $, але мав би платити ще більше через прибуток на ріст капіталу.

Ставши мільярдером, ви стали щасливішим, аніж якби ви були представником середнього класу?

Так. Мені не треба думати про витрати на медицину чи навчання. Не думати про гроші — це справжнє благо. Але для цього не треба мати мільярдів. Нам слід зменшити вартість освіти та медицини, щоб вони були доступні кожному.

Ми із захватом дивимось, як ви робите «звичайні» речі. Наприклад, чекаєте на свій бургер в черзі. А що ви робите з того, що роблять багатії?

У мене хороший будинок. У ньому є кімната з батутом, де бісяться мої діти. Я не знаю, чи треба мені почуватися винним за те, що я живу у чудовому домі.

Ще іноді я літаю приватним літаком. Він дозволяє мені вирішувати багато питань із фундацією («Фонд Білла й Меліси Ґейтс», — прим. пер.), але все одно це дуже дорога річ.

Чи є щось, чого б ви досі хотіли досягти?

Мета мого Фонду — щоб всі діти росли здоровими, незалежно від країни.

Це означає побороти малярію та багато інших захворювань, від яких потерпають бідні країни. Ця моя мета.

Коли востаннє ви сиділи перед комп’ютером і писали код?

Я давно не писав коду в робочий проект, але я часто пишу щось, щоб перевірити нові інструменти, такі як Typescript або Github.

До речі, я користуюсь табами (відступи, — прим. пер.) Їх легко сконвертувати в пробіли й навпаки, тож не варто витрачати час на обговорення цього питання.

Що зараз найбільше загрожує людству?

Є малоймовірні загрози, але вони все одно є — ядерні бомби й біотероризм або глобальні епідемії. Минуло 100 років після спалаху Іспанського грипу, і якщо він повернеться, велика кількість туристів поширить його світом набагато швидше, ніж тоді.

Якщо не зважати на ці загрози, найбільшою проблемою є співпраця країн, щоб уникнути зміни клімату та зменшити ризики війни. Мене пригнічує, що країни більше переймаються внутрішніми питаннями, а не альянсами, які могли б допомогти уникнути великих війн.

Зміна клімату — це справжнє випробування, щоб перевірити, чи зможемо ми співпрацювати глобально. Це складна проблема, і ми маємо багато встигнути, щоб не сталося непоправного.

Ваше улюблене просте число?

2.

Я працюю в сфері медицини в Південній Африці, і я хочу подякувати вам за роботу, яку проводить ваш фонд із дослідження ВІЛ. Мене надихає ваша готовність допомагати нужденним.

Маю питання: як зрозуміти, що моїх старань достатньо? Я щодня бачу біль та страждання, тому важко зрозуміти, чи мій внесок хоч комусь допомагає. Як ви боретеся із відчуттям безнадії?

Коли ви беретеся за розв’язання глобальних проблем, то згодом розумієте, наскільки вони серйозні. Подумайте, як ваша допомога могла б зробити щасливим і вас також.

Нам треба, щоб більше людей їздили до Африки й бачили, чого ми досягли, а також могли оцінити, скільки ще лишилося.

Найкращий метод — зустрічатися з людьми, хворими на малярію або ВІЛ, які помирають.

Люди, як ви, хто працює на лінії фронту, заслуговують на величезну повагу. Згодом ми зможемо знизити рівень смертності й страждань, та я певен, що іноді в це важко повірити.

Онлайн-курси зараз активно розвиваються, як ви оцінюєте майбутнє освіти?

Навчання в онлайні — це чудово. Мотивований студент зможе досягти величезних результатів, навчаючись через інтернет. На жаль, це поки не зменшило конкурс на вступ до коледжів. Наша фундація допомагає освітнім проектам, тож, сподіваюся, з часом ми побачимо результат.

Що можна зробити для боротьби з рухами проти вакцинації?

Наш фонд постійно допомагає купувати вакцини для дітей, і ми досягли неабияких результатів. Мене дивує, що багаті країни дедалі менше уваги приділяють дитячому здоров’ю. Вакцини врятували більше життів, ніж будь-який інший інструмент. Ми допомагаємо з вакцинацією проти малярії, ВІЛ та туберкульозу.

Чи змогли б ви перестрибнути через той стілець зараз, за 20 років?

Йдеться про це відео:

Я б обрав щось менше за стілець. Я колись навіть стрибав до сміттєвого бака, але більше не зможу.

Яку з теоретичних технологій ви хотіли б втілити в життя, якби могли?

Я відстежую, як складно навчити комп’ютери читати так, щоб вони зрозуміли прочитане. Це цікава проблема, і Microsoft приділяє їй багато часу.

Якби я міг одним бажанням втілити щось в життя, я б придумав технологію, яка б поборола голод. Майже половина дітей у бідних країнах живуть без повноцінного харчування й втрачають свій потенціал.

Друге бажання — винайти вакцину проти ВІЛ.

Які у вас хобі? Щось не про роботу.

Я граю в теніс і бридж. Теніс — чудовий спорт, а бридж — цікава гра, але вже не така популярна серед молоді, як раніше. Також я багато читаю, але не певен, що це можна вважати за хобі.

Коменти

Буник

Хм, щось він мало гітхабом користується: https://github.com/bill-gates

Назар Токар

Там можуть бути приватні репозиторії та коміти :)