Завдання інтернет-провайдера — надавати телекомунікаційні послуги клієнтам. Зазвичай ми не замислюємось про роботу інтернету, доки він працює, але саме тут криється найцікавіше.

Кожен провайдер, що працює напряму з користувачами, лише продає орендовані у свого постачальника канали. Умовно цю компанію вищого рангу можна назвати провайдером для провайдерів. Він надає широку смугу доступу до інтернету, яку провайдери ділять між клієнтами.

Цих компаній значно менше, а їхні назви нічого не скажуть масовому користувачу, хоча фактично завдяки їм ми й користуємось інтернетом. Одна з них — російська компанія RETN з офісом в Лондоні, міжнародний магістральний оператор зв’язку. Працює в 36 країнах, обслуговує понад 1900 клієнтів (так, майже дві тисячі провайдерів), а особливо велике покриття має у Східній Європі та Росії.

Нові власники

У квітні 2012 року компанію купує Ростелеком, найбільший провайдер Росії. Подія не афішується в ЗМІ, а представники нового власника та самого RETN до останнього відмовляються від коментарів.

Вартість угоди тоді не розголошувалась, згодом стало відомо, що компанію продали за 45 млн $:

Керують Ростелекомом екс-керівник адміністрації президента РФ Сергій Іванов (має медаль «за повернення Криму») та екс-віце-губернатор Санкт-Петербурга Михайло Осеєвський, обидва — члени «Єдиної Росії».

Об’єднавши свою мережу із RETN, російський монополіст стає одним з найбільших магістральних операторів планети (провайдером для провайдерів), обслуговуючи майже 40 країн.

Схема власних магістральних ліній RETN (березень 2019 року).

В результаті частково або навіть весь інтернет-трафік цих країн проходить через обладнання Ростелекому. Яку частку контролюють росіяни, невідомо, але дані про провайдерів, що користуються їхніми послугами, є у відкритому доступі.

В списку — десятки національних провайдерів Європи, Азії, США, Латинської Америки та Африки. І практично всі українські та російські. Ми нарахували 139 клієнтів з України.

Ось найцікавіші з них:

  1. Воля («Київські телекомунікаційні мережі»)
  2. Farlep (Vega)
  3. Fregat (один з великих провайдерів Дніпра)
  4. Gigatrans (Дніпро, Одеса, Харків, Київ, Львів)
  5. Infocom
  6. Lanet
  7. Інтертелеком
  8. Київстар
  9. Укртелеком (ми знайшли навіть лист подяки від них, UPD: станом на серпень 2022 року, лист було видалено з сайту, ми знайшли кешовану копію)

Сьогодні весь російський інтернет контролюється державою, тому жодної несанкціонованої свободи слова там бути не може. Як бачимо, і український сегмент інтернету можна назвати таким лише умовно.

Блокування вільних ЗМІ та контроль за свободою слова в онлайні можуть з’явитися і в нас — коли так вирішать у Кремлі.

Чи все так погано

Більшість даних, що передаються мережами, шифруються. Провайдеру зазвичай невідомо, що робить користувач на сайтах із зашифрованим з’єднанням, але він знає, коли і які сайти ми відвідуємо.

При цьому шифрування працює далеко не завжди. До запровадження автоматичного шифрування у Viber та WhatsApp 2017 року його треба було вмикати вручну. Тоді ним користувалося лише 14% людей. Це значить, що 9 з 10 листувань у 2012-2017 роках велися відкрито.

Лише влітку 2017-го Google став занижувати у видачі сайті, що не використовували https (шифроване з’єднання), мотивуючи у такий спосіб власників сайтів використовувати шифрування.

В результаті маємо потенційно небезпечну ситуацію, коли практично весь український та європейський трафік проходить через російські сервери, де його можна аналізувати й зберігати. Росіяни можуть за лічені хвилини заблокувати доступ до потрібного сайту або замінити його на інший. Згадайте лише «випадкові» блокування заборонених у РФ сайтів у користувачів домашнього інтернету Київстар.

Один зі слоганів Ростелекому, що пропонує також системи відеонагляду, звучить так: «Будьте спокійні за своїх близьких». І правда, можна бути спокійним, адже кожен із нас під контролем.

Коменти

Дмитро

Але я знаю випадки у 2014 році коли моїм знайомим зрізали перегляди на Ютубі. тільки вони добиралися до 110 тисяч і ставали рекомендований відео, то на другий день в них. ставала 1 тисяча переглядів. Ютуб пояснював – це тим, що на канал знайомих жаліються сусіди. Але на каналі не було нічого про сусідів. Суть була в тому, що канал був критичний і росмовою. І мовляв вони розуміли критику через мову наших внутрішніх процесів і це їх “оскорбляло” . потім дізнатися, що відділення Ютуба є на території сусідів і стало ясно про об’єктивність.

Дмитро

Стаття трохи все перебільшує. За 45 млн. (вартість компанії сусідів) ніхто не продав би кабель через океан. тільки 1 маршрут від США до Японії по дну Тихого океану вартує більше 300 млн дол. США. а в світі станом на початок 2017 року було прокладено в різних місцях більше 400 сотень кабелів. Більше того американці як і деякі європейці стратегічні речі за будь-які гроші не продадуть.

Назар Токар

У РЕТН частина каналів власна, а частина орендовані. Та й у ЗМІ могли видати неправильну, занижену, ціну покупки.

Алекс

В мене не відкривається Миротворець. Це з цієї причини?