Поки китайці планують побудувати першу космічну сонячну станцію, аби отримувати максимум енергії від небесного світила, над чимось схожим за амбіціями працюють й американці, тільки у галузі вітроенергетики. Компанія Makani об’єдналася зі Shell, щоб разом запускати «повітряних зміїв» та отримувати у такий спосіб більше енергії, ніж від звичайних вітряків.

Насправді Makani працює над цією технологію вже 13 років. З них останні шість — під крилом холдингу Alphabet (володіє Google, — ред.), що свідчить про перспективи такого напряму.

Досі прототип енергетичного кайта («повітряний змій» в буквальному перекладі з англійської, — ред.), створеного Makani, ширяв лише над землею на висоті понад 300 м.

Ми освоюємо поновлювані джерела енергії, створюючи кайти, які ефективно використовують енергію вітру. Після більш ніж десятирічної розробки та випробувань на суші, я радий повідомити, що зараз ми співпрацюємо зі Shell, щоб доставити Makani до моря.

Форт Фелкер — головний виконавчий директор

Річ у тім, що Shell має безліч нафтовидобувних веж у морі. Тому кайти запускатимуть з них, бо над водою рух повітряних мас інтенсивніший. Висота ширяння — 50 м. Зміїв прив’язуватимуть до буйків, що утримуються на місці важкими якорями.

Зараз прототип кайта потужністю 600 кВт перебуває на випробувальному полігоні на Гаваях.

Окрім цього, плавучу систему з буїв та планерів розгорнуть у Норвегії до кінця року.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти