Що спільного між телеведучим та офіціантом? Їх обох вже сьогодні можуть замінити машини. Різниця лише в тім, що офіціант майбутнього — це мікросхеми та маніпулятори, а телеведучий — цифрове зображення. Як-от Сінь Сяомень, перша у світі віртуальна ведуча-жінка зі штучним інтелектом. Її створили Xinhua, державне агентство новин Піднебесної, та пошуковик Sogou.

Сінь висвітлюватиме події «двох сесій», що традиційно проходять у Пекіні на початку березня. Йдеться про щорічні засідання Всекитайських зборів народних представників та Всекитайського комітету Народної політичної консультативної ради Китаю. У прес-центрі, який вже запрацював, випробують технології 5G.

Перший у світі цифровий ведучий Цю Хао дебютував на Xinhua у листопаді 2018 року під час щорічної Всесвітньої інтернет-конференції, що пройшла у Вужені.  

І ось менш ніж за рік йому з’явилася заміна.

Разом із Сінь Сяомень в ефірі з’явиться Сінь Сяохао. Це також віртуальний телеведучий, але вже чоловік. На відміну від Цю, вони можуть вставати з місця і жестикулювати. Окрім цього, в них нижня частина обличчя рухається природніше. (Хоча, переглянувши відео, з цим можна посперечатися).

Останніми роками новинне агентство регулярно експериментує з журналістикою та ШІ. Наприклад, 2017 року в ефірі Xinhua з’явилася роборепортерка Цзя Цзя, та цей досвід важко назвати вдалим. Кібердівчина брала інтерв’ю у Кевіна Келлі, експерта зі ШІ та співзасновника журналу Wired. Однак діалог у них вийшов на «трієчку», бо іноді Цзя брала 10-секундну паузу, щоб відповісти на зустрічне питання. Водночас деякі її репліки взагалі не мали сенсу.

Починаючи з листопада 2018 року, віртуальні працівники Xinhua з’явилися у понад 3,4 тис. новинних випусків загальною тривалістю 10 тис. хв.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти