У світі яких вже роботів немає: робот-пес, робот-комаха, робот-маніпулятор. З них можна вже окремий загін супергероїв створити. А очолити їх може робот-змія, або ж Eelume, створений норвезькими розробниками. Його суперздатність — підводне технічне обслуговування.

Вперше про Eelume світ дізнався два роки тому від інженерів із дослідницької групи SINTEF та Норвезького науково-технічного університету. Зараз над змієподібним роботом EELY500 працює компанія ?Eelume spinoff.

Як і в попередніх версіях, цей робот має гнучкий сегментований корпус, який рухається у воді за допомогою підрульних пристроїв.  

Він також оснащений вогнями, камерою та різними насадками-маніпуляторами. Ним можна керувати дистанційно через кабель, або ж дозволити йому працювати в автономному режимі.

Водночас EELY500 відрізняє покращена маневровість, поліпшена камера з освітленням, потужніший акумулятор і більша ємність для збору даних.

У воді робот випрямляє тіло для максимальної швидкості. Він також може згорнутися в кільце. Наприклад, довкола вентиля. Два такі роботи разом можуть той вентиль відкрутити або закрутити.

За словами проектувальників, робозмії «житимуть» у підводних доках при морських бурових установках, і погана погода не стане їм на заваді.

Всередині цих станцій роботи зможуть заряджати свої батареї та змінювати насадки-маніпулятори залежно від завдань. 

Незабаром Eelume мають випробувати на глибині 360 м у фіорді Тронхейма. Тести триватимуть кілька тижнів. Якщо результати задовольнять розробників, робозмії вирушать в місце несення служби — до нафтогазового родовища Асгард, що лежить на глибині 240-310 м біля узбережжя Норвегії.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти