Компанія Virgin Galactic провела п’ятий випробувальний політ на реактивній тязі, досягнувши космосу вдруге, але вперше із пасажиром на борту. Рекорд встановили в небі над пустелею Мохаве.

Головний пілот Дейв Маккей та другий пілот Майкл Масуччі стали 569 та 570-ю особами відповідно, що побували у космосі. Третій член екіпажу, Бет Мозес, загалом 571-а та водночас перша жінка, яка здійснила політ на комерційному космічному кораблі.

Звісно, на борту вона опинилася невипадково. Бет працює головним інструктором астронавтів Virgin Galactic. Її завдання під час виконання місії — оцінити комфорт кабіни ракети з огляду на майбутні туристичні польоти.

Екіпаж насолоджувався надзвичайними видами Землі на тлі чорних небес космосу. Протягом декількох хвилин невагомості, поки пілоти змінювали конфігурацію космічного корабля, Бет вільно парила, оцінюючи кабіну за контрольними точками.

По приземленні Дейв зазначив:

Бет, Майкл і я просто насолоджувалися досить дивним польотом, бо жоден з нас ще не мав такого досвіду. Політ був захопливим та плавним, з прекрасним видом на Землю, що перевершив усі наші очікування. Для нас трьох сьогодні втілилися амбіції усього життя, але, як не парадоксально, це лише початок пригод, і ми не можемо дочекатися, щоб поділитися цим досвідом з тисячами інших людей.

Зазначається, що VSS Unity злетів вище і швидше, ніж будь-коли до того. Гібридний ракетний двигун підняв космічний корабель на швидкості 3.04 Маха до позначки 89,9 км.

Пізнавальна інформація. Військово-повітряні сили США та NASA вважають космосом простір, вищий за позначку у 80 км над рівнем моря (Лінія Кармана). А от Міжнародна федерація повітроплавання визначила межу між атмосферою Землі та космосом на висоті 100 км.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти