Важко знайти того, хто виріс би в 90-х, і не чув про Кіта Флінта або Prodigy. Принаймні, я таких не знаю.

Кіт Флінт (справжнє ім’я Keith Charles Flint або Keith Flint) — музикант, один із найвідоміших у 90-х та 2000-х роках, співзасновник і лідер легендарного британського гурту The Prodigy.

Дитинство Кіта навряд чи можна назвати щасливим. Батьки розлучились, а згодом 15-літнього, хворого на дислексію хлопчика за погану поведінку виганяють зі школи.

Він працює на будівництві, ремонтуючи дахи. Наприкінці 80-х Флінт починає цікавитись електронною музикою, пише перші треки, опановує мистецтво танцю.

Кіт знайомиться з молодим ді-джеєм Ліамом Гаулеттом, виступами якого захоплюється. Флінт дарує йому касету своїх треків і просить поставити їх на виступах. Сам обіцяє танцювати під них із другом Ліроєм Торнгіллом.

Ліаму подобається амбітний музикант і його музика, вони починають співпрацю. Так 1990 року 21-літній Флінт та 19-річний Гаулетт засновують власний гурт.

Назва з’явилась випадково: Ліам написав на касеті Флінта марку свого синтезатора «Prodigy», і згодом ця назва закріпилася за гуртом.

Торнгілл пише треки «Everybody In The Place» та «Out Of Space». Саме вони приносять гурту першу популярність. Спочатку Кіт бере участь в «The Prodigy» лише як танцюрист, а 1996 року він запише свій вокал для синглів Firestarter та Breathe, з чого й почнеться світова популярність гурту і самого Флінта.

Я багато років виражав себе через своє тіло, і раптом у мене з’явився шанс зробити це голосом.

Кіт Флінт в інтерв’ю.

Сингли вдало поєднували жорстке техно, гітарні семпли та драм-н-бас, і з неймовірною енергетикою Флінта на додачу почали швидко завойовувати популярність європейських нічних клубів та рейвів.

Слова до синглу «I’m the firestarter / Twisted firestarter» — перші, написані Кітом для гурту. Згодом він згадує:

Перед тобою 5 тисяч людей. Ти виходиш до них і лише за допомогою музики й власної енергетики змушуєш їх шаленіти. Це можна порівняти із великою пожежею, яку починаєш ти.

Чорно-біле відео до Firestarter гурт знімає в покинутому тунелі. В ньому Кіт вперше з’являється на екрані в образі панка. Згодом цей образ, як і сингл, стануть легендарними, а BBC після численних скарг глядачів забороняє показ кліпу.

Попри це, сингл очолює британський чарт і продається тиражем у 600 тисяч копій.

Далі Флінт запише вокал для ще кількох треків з альбому «The Fat of the Land» (1997), який займає перші сходинки в чартах США та Британії. В наступному альбомі «Always Outnumbered, Never Outgunned» (2004) Кіт з’явиться лише як танцюрист у кількох кліпах і тимчасово покидає гурт.

В цей час він страждає на депресію і безконтрольно приймає прописані йому антидепресанти.

2006-го Флінт побрався із Маюмі Кей (Mayumi Kai). Він кидає палити, вживати алкоголь і речовини.

2009 року «The Prodigy» збирається знову, Флінт як вокаліст записує кілька треків до альбому «Invaders Must Die».

Трек Omen з нового альбому стає новим хітом, завдяки йому гурт повертається до світового топу електронної музики і поновлює активні гастролі головними фестивалями планети.

З того часу Флінт — знову лідер гурту. Це все той же панк із зеленим волоссям і неймовірною енергетикою, що примушує невпинно слемитись на фестивалях тисячі своїх прихильників. При цьому знайомі музиканта розказують, що в реальному житті він був ввічливим та м’яким — зовсім не таким, як в образі, що ми звикли бачити на сцені та в кліпах.

Кіт любить мотогонки, збирає власну команду й 2007-го року їде 2300 км щоб взяти участь у перегонах на півдні Іспанії.

Наприкінці 2018-го Флінт розлучається з дружиною, але до останнього сподівається на примирення. Всупереч переживанням, продовжує виступи. 4-го березня 2019-го 49-літній Флінт йде з життя. За два дні до цього він біжить марафон на 5 км.

Якось Флінт сказав, що в 65 років він хотів би згадати все своє життя. Всіх жінок, що ділили з ним ліжко, всі кольори, в які він фарбував волосся, всі частини тіла, де він зробив пірсинг.

І згадавши, впевнитись, що всього зробив достатньо.

Коменти

Олег

Сумно. Сумно, що люди такі слабкі душевно… Сумно, що впадають в дипресії, ведуться на наркоту. Ще сумніше, що генії самознищуються :(((