Автомобілі, що можуть не лише їздити, а ще й літати, ми вперше побачили у шпигунських фільмах 60-х років. Наприклад, у «Фантомасі». І ось не минуло й півстоліття (хоча ні, минуло), як кожна (заможна) людина може придбати собі летюче авто! На Женевському автосалоні нідерландська компанія Pal-V презентувала машину Liberty Pioneer Edition, перші продажі якої заплановані на 2020 рік.

Частково-гірокоптер, частково-автомобіль та частково-трицикл може їхати з максимальною швидкістю до 160 км/год. Об’єм бензобака — 100 л, працює на паливі Euro 95, Euro 98, E10. Машина розрахована на двох осіб та 20 кг багажу.

Керувати Liberty Pioneer може будь-яка особа, що має посвідчення водія.

А ось щоб злетіти, вже потрібні ліцензія пілота та 330 м прямої дороги. Хоча для приземлення достатньо й 30 м.

Максимальна швидкість у повітрі становить 180 км/год. Дальність польоту — 500 км. Максимальна висота — 3,5 тис. м. Трансформація з автомобіля на гіроплан триває 5 хв.

Загалом компанія Pal-V працювала над цим проектом протягом 15 років.

Принцип гіроплана, який ми використали, надав нам не лише безпечний і простий в управлінні летючий автомобіль, але й дозволив створити дуже компактний транспортний засіб відповідно до чинних правил.

Майк Стекеленбьорг — головний інженер Pal-V

Поки компанія хоче випустити 90 летючих Liberty Pioneer. Ціна машини, яку називали торік, — 600 тис. $.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Костянтин

Може пролетіти лише 500 м? Нічого не переплутали?

Назар Токар

Виправили, дякую

Giperfpx

У Вас опечатка 500м Перепровірте…

Назар Токар

Ви праві, виправили, дякуємо