Підрахунок тварин за допомогою дронів? Таким вже нікого не здивуєш! Але одна річ рахувати тюленів, що лежать собі просто неба, і зовсім інша — коал, які ховаються в листі евкаліптових дерев. Та австралійські вчені з Квінслендського технологічного університету впоралися і з таким завданням, оснастивши коптери інфрачервоними камерами.

Кожен безпілотник літав за схемою «газонокосарка», послідовно обробляючи ввірену йому ділянку, де перебували коали з GPS-трекерами. Польоти проводили рано-вранці в холодну пору року, коли різниця температур між тілами тварин та довкіллям була максимальною.

Після кожного польоту фахівці застосовували спеціальний алгоритм для аналізу відеозаписів БПЛА, визначаючи кількість і місце розташування специфічних для коал теплових сигнатур. Точність системи вирахували шляхом зіставлення GPS-координат тварин із місцями розташування, визначеними дроном. Результат виявився кращим, ніж коли за підрахунок відповідали люди безпосередньо на землі.

Зазвичай фахівцю на конкретній території вдається зафіксувати десь 70% від загальної кількості тварин. Зараз завдяки дронам ми отримуємо 86%. Це істотне підвищення точності, яке потрібно для захисту видів, що перебувають під загрозою зникнення.

Грант Гамільтон — доктор Квінслендського технологічного університету

Ба більше, дрони швидші за людей, а тому, саме використовуючи БПЛА, можна заощадити. За дві години один апарат здатен обстежити локацію, на яку людина витратить цілий день. Проте доктор Гамільтон певен, що треба комбінувати використання дронів та фахівців на землі, залежно від ситуації.

Надалі дослідники хочуть збільшити площі, над якими літатимуть коптери, а також адаптувати алгоритми ідентифікації теплових сигнатур для інших видів, які вони хочуть відстежувати. Наприклад, для оленів, поширення яких загрожує біологічному різноманіттю.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти