Ще з давніх-давен людство намагалося виміряти усе довкола. Фути, метри, лікті, акри тощо — усі ці одиниці виміру з’явилися завдяки величезному бажанню людей мати певні стандарти. Утім, виміряти сталий предмет набагато легше за те, що постійно змінюється — час. Але до нашої ери вже існували сонячні годинники, а згодом ми навчилися вимірювати час, використовуючи вогонь, Сонце, пісок та воду.

На початку XIX століття американський виробник годинників Hamilton врятував багато життів та дозволив уникнути постійних нещасних випадків. Фірма уклала контракт з американською залізницею і надала надточні годинники власного виробництва, забезпечивши собі місце на світовому п’єдесталі й понині.

1982 року фірма Pulsar, викуплена Seiko в Hamilton, випустила перший годинник, що зберігав у пам’яті 24 цифри і зрештою став першим програмованим годинником у світі.

А у 80-х портативний комп’ютер надихнув годинникарів на випуск годинників із міні-клавіатурою, калькулятором та навіть ігровою приставкою.

Seiko TV Watch, 1982 рік

На початку 2000-х компанія IBM почала розробляти годинники зі вбудованою операційною системою на основі Linux. Згодом у пристрій додали функції сканера відбитків пальців, акселерометр та вібромотор. 2002 року на ринок вийшов продукт «WatchPad» зі Bluetooth-модулем і календарем, що мав 8 мегабайтів оперативки та 16 мегабайтів вбудованої пам’яті. На жаль, проект не “вистрелив” і закрився.

Після майже 10 років затишшя Apple, BlackBerry, Google, LG, Microsoft, Qualcomm, Samsung, Sony та Toshiba водночас почали розробляти розумні годинники. У вересні 2013 року світ побачив перший Samsung Galaxy Gear, а за два роки потому ми вперше почули про Apple Watch та Android Wear. Наразі звичайний смарт-годинник може приймати дзвінки, фотографувати, прокладати маршрут, програвати музику та лайкати наші пости. У епоху соцмереж смарт-годинник дозволяє читати повідомлення та контролювати дзвінки прямо з дисплея гаджета.

Для поціновувачів активного способу життя розумні годинники мають ще й функції фітнес-трекера — вбудований пульсометр, крокомір та калькулятор калорій допоможуть вам завжди залишатися бадьорими. 

З одного боку, в Україні 37% населення не має банківських рахунків. З іншого боку — Україна стала четвертою країною у світі за кількістю NFC-транзакцій, і не останню роль у цьому відіграли NFC-модулі в смарт-годинниках. 

Не останнє місце в екосистемі нашого життя посідає інтернет речей, про який ми писали раніше. Простими словами — сучасні технології розумних годинників дозволяють увімкнути на повну Вєрку Сєрдючку, адже ваш Moto 360 можна під’єднати до загальної акустичної системи в домі. Годинник Pebble синхронізується з лампочками Philips Hue та дозволяє змінювати яскравість, а Apple Watch легко керує кухонною технікою та автомобілями.

Білл Гейтс на презентації нового смарт-годинника, 2003 рік

Відповідальним та турботливим батькам дитячі смарт-годинники зі вбудованим GPS-трекером дозволять відстежувати геолокацію свого чада прямо зі смартфона, а історія переміщень зберігається до 3-х місяців. Звичайно ж, багато сучасних годинників мають сигнал SOS та індикатор зняття пристрою з руки.

Деякі виробники пропонують функцію шпигунського дзвінка, коли можна підслухати, що коїться біля вашої дитини, отримавши доступ до вбудованого мікрофона.

Нічого не нагадує?

Хай там як, ціна на вироби лідерів ринку смарт-годинників становить приблизно 10 000 гривень. Зрештою, бідним студентам не потрібно брати шалені кредити, адже є варті уваги бюджетні моделі розумних годинників.

1. Amazfit Bip

Він має не тільки вбудований фітнес-трекер та датчик, але й диктофон. Попри зростання рівня заробітної плати у великих містах, деякі з наших читачів віддають перевагу щомісячним донейтам, а не коштовним смарт-годинникам.

Amazfit Bip

Одним з найпопулярніших смарт-годинників, безперечно, є Apple Watch. Втім, коли мова заходить про дешевший сегмент ринку, лідерські позиції займає Amazfit Bip. За оболонкою він майже ідентичний Apple Watch, а шкло Gorilla Glass 3 захищає девайс від подряпин і тріщин.

2. UWatch Q18

Це — ергономічний смарт-годинник в металевому корпусі, що безпомилково працює з iOS та Android. Акумулятор 400 мА*год дозволяє тримати заряд батареї 2-3 дні. На фронтальній частині розташована камера, а збоку є місце для карти пам’яті чи SIM-карти. За допомогою Bluetooth-модулю Q18 може керувати мультимедійною системою чи записом з мікрофону. Девайс повністю адаптовано і локалізовано під Україну.

Раніше, аби вважатися розумним, годинник мусив мати дисплей, кнопки й хоч якусь внутрішню пам’ять. Сьогодні ж перелік функцій звичайного смарт-годинника бюджетної цінової ланки майже рівноцінний виробам лідерів ринку.

Більшість девайсів мають сапфірове чи мінеральне скло. Воно майже не дряпається, не береться плямами від пальців і його досить важко розбити.

Окрім стандартного калькулятора, погоди та диктофона, гаджети приймають вхідні дзвінки та керують повідомленнями. Дедалі частіше зустрічається вбудований медіаплеєр та можливість перегляду відео. Деякі моделі оснащені GPS-трекером та біометричними датчиками, системою пошуку смартфона та надокучливими нагадуваннями. Звичайно ж, вбудовано модулі Bluetooth та Wi-Fi.

UWatch Q18

3. Smart Pressure

Якщо вам важливіше слідкувати за своїм здоров’ям, аніж  за поштовою скринькою — Smart Pressure саме для вас. Він постійно відслідковуватиме тиск, пульс, тренування та будь-яку іншу фізичну активність. Завдяки ньому відслідковувати стан свого тіла стає дуже легко. Звичайно ж, що браслет сповіщатиме вас про виклики та вхідні повідомлення.

Smart Pressure

В підсумку

Як і з будь-якими технологічними девайсами — усе залежить від вашого способу життя. Чим є смарт-годинник для вас: модним аксесуаром чи надійним помічником? Від вашого вибору, зрештою, й буде залежати той сегмент розумних годинників, який найбільш пасуватиме вашому способу життя.

Спробуйте зробити акцент на ключових показниках вашого повсякдення, і не зважайте на відсутність функцій, якими навряд чи колись скористаєтесь.

Коменти