Міркуючи над тим, чому ж книга краще фільму, можна дійти цікавого висновку. Кіно здебільшого триває півтори-дві години, коли читання книги займає тиждень, а то й більше. З книгою проводиш більше часу, аніж з фільмом. Занурення в неї більше. Це як розлучатися з другом, якого ти знаєш місяць, і другом, якого знаєш три роки. За ким сумуватимеш більше? Питання риторичне.

Який звідси висновок? Дивитимемося серіали. Вони тривають довго, ними проймаєшся краще, а тому й враження будуть такі ж, що й від книги.

І тому, коли кінотеатри штурмує сумнівна картина «Капітан Марвел», ми відійдемо від великих екранів для більш лампових переглядів. Тим паче, що кінотворці примудрилися показати нудним космос! Але ж ми знаємо, що це не так, і через серіали можемо в цьому переконатись.

А щоб Ви не марнували час на пошук, ми зібрали для вас добірку з найкращих серіалів про космос за версією Tokar.ua.

1. Firefly (Світляк)

Почнімо з надзвичайного, але майже невідомого серіалу. Його прем’єра відбулася 2002 року на телеканалі FOX. Попри великі сподівання творців «Світляк» не зібрав бажаних рейтингів. Тому після показу одинадцяти серій з чотирнадцяти створених, було вирішено припинити трансляцію!

Кадр із серіалу «Світляк». Троє із зброєю вдираються до якогось приміщення.

Серіал «Світляк» — чудесний космічний вестерн

Проте на DVD він продавався дуже добре й зібрав чималу фанатську базу, а 2003 року ще й здобув нагороду Еммі за Видатні спецефекти в серіалі. Завдяки підтримці фанатів на його основі «Universal Pictures» зняла фільм-продовження, але і його чекав провал — у прокаті він навіть не зібрав свій бюджет.

Усупереч провалу серіалу, а з ним і фільму, вдалося пройти випробування часом і стати культовим. На IMDb «Світляк» має оцінку 9.0, а це надзвичайна рідкість.

Чим же він так приваблює глядачів? Перш за все легкістю й чудовим настроєм після перегляду. Це унікальне поєднання жанрів, що чудово підходить для всієї родини. Події серіалу відбуваються у 2517 році й присвячені пригодам групи контрабандистів — чимось нагадує «Зоряні війни. Нова надія», тільки то «космоопера», а це «космовестерн».

2. Battlestar Galactica (Зоряний крейсер «Галактика»)

На дванадцяти планетах — Дванадцяти колоніях Кобола — процвітає цивілізація людей, які створили роботів під назвою сайлони. Згодом сайлони вимагають визнати себе як расу і дати їм цивільні права. Люди відмовляються, що поклало початок запеклій багатолітній війні.

Герої серіалу «Зоряний крейсер "Галактика"» відтворюють картину "Тайна вчеря"

Вам це нічого не нагадує?

Війна йде не на користь людей. Роботи одна за одною винищують всі Дванадцять колоній. Крейсер «Галактика» приймає всіх уцілілих на свій борт. Під проводом командира Вільяма Адами «Галактика» бере на себе задачу вести флот з останніми представниками людської раси на пошуки нового будинку, міфічної тринадцятої планети — Земля.

Серіал є ремейком однойменного серіалу 1978 року та продовженням міні-серіалу 2003.

Отримав низку винагород, купу відгалужень, книг та фільмів і має потужну фанатську базу.

3. Star Trek (Зоряний шлях)

Це вже не просто серіал — це ціла франшиза із купою книг, коміксів, ігор, фільмів, але цікавить нас, звісно ж, серіальна її частина.

У майбутньому людство починає активне дослідження і колонізацію Чумацького Шляху. Зустрічаючи розмаїті цивілізації, дослідники переживають цікаві пригоди й розширюють межі людського пізнання з гаслом «Сміливо крокуймо туди, де не ступала нога людини». Так починався оригінальний серіал 1966-го року і це стало лейтмотивом усієї франшизи.

Спок із серіалу Зоряний шлях демонструє той самий жест.

Якщо Ви так умієте — Ваша рідна планета Вулкан

Оригінальний серіал уже став класикою. Для формування кінематографічного смаку та загального розвитку — те, що треба. Цікаво дивитися, як у шістдесятих не тільки уявляли далеке майбутнє, а й намагались втілити це на екрані без засилля комп’ютерної графіки.

До речі, у 18-ій серії першого сезону відбувся той самий епічний двобій між капітаном Кірком та представником раси Ґорн, який потім творці навіть спародіювали.

На противагу «Зоряним війнам» серіал сприймається не як космічна опера, а як наукова фантастика. Із серії в серію герої досліджують не тільки простори космосу, а й глибини нашого єства. Саме тут можна побачити одну із найлогічніших мандрівок у часі, найепічніші фейспалми та набратися харчу для роздумів.

Кожен із серіалів франшизи цікавий по-своєму, доповнює історію та розкриває нові її грані. Якщо Вам здається нездоланним океаном увесь грандіозний доробок творців «Зоряного шляху» — почніть з оригінального серіалу. А там уже вирішите: продовжувати дослідження безкрайого космосу на борту Ентерпрайза або ж обмежитись невеличкою екскурсією в далеке майбутнє, яким його бачили понад 50 років тому.

4. Dark Matter (Темна матерія)

Шестеро незнайомців виходять зі стану анабіозу на борту пошкодженого космічного корабля. Четверо чоловіків і дві жінки не пам’ятають про себе нічого, навіть своїх імен. Вони гадки не мають, де перебувають і яка їхня місія. Коли ж їм вдається відшукати в комп’ютері інформацію про себе, екіпаж виявляє, що всі вони — злочинці у розшуку.

Обкладинка третього сезону серіалу «Темна матерія»

Обкладинка третього сезону серіалу «Темна матерія»

Перший сезон вийшов 2015 року й містив 13 епізодів — цілком достатньо, щоб подужати за короткий термін. Це вам не Зоряний шлях, якому кінця-краю не видно. Перш за все серіал бере інтригою та атмосферою загадковості, а кожен подальший епізод тільки додає подробиць і наганяє напруги.

Якщо ви шукаєте космічний трилер на тиждень чи два  — «Темна матерія» стане чудовим рішенням.

5. The 100 (Сотня)

Минуло 97 років після руйнівної ядерної війни, яка знищила життя на Землі. Вцілілі переселилися на масивну космічну станцію під назвою Ковчег, де наразі проживає близько 2400 осіб.

Ресурси обмежені, а всі злочинці, окрім неповнолітніх, отримують смертну кару. Системи виживання Ковчега у критичному стані. Керівництво вирішує відправити на покинуту Землю 100 неповнолітніх ув’язнених, щоб перевірити її придатність для повторного заселення.

Виявляється, що планета цілком придатна для життя, і сотня прибулих вирішує створити поселення. Тільки Земля уже не така, що була століття тому, а прибульці стикаються з усіма проблемами космічних колонізаторів. І планета не охотна приймати людей назад.

Атмосферна обкладинка до третього сезону серіалу «Сотня». Жінка стоїть на скелі на тлі затеманеного лісу.

Атмосферна обкладинка до третього сезону серіалу «Сотня»

Серіал бере не тільки сюжетом, а й глибиною персонажів. Із серії в серію вони зсушені мінятися й ухвалювати непрості рішення, що пов’язані як із власним виживанням, так і з виживанням решток цивілізованого світу.

Серіал вийшов 2014 року і триває дотепер. Вихід шостого сезону відбудеться 30 квітня цього року.

6. Stargate SG-1 (Зоряна брама ЗБ-1)

Серіал «Зоряна брама: SG-1» — це хроніки пригод загону ЗБ-1, який разом з іншими загонами досліджують нашу галактику і захищають Землю від загроз із боку інших цивілізації. Зоряна брама ж є пристроєм, що дозволяє переміщатися з однієї точки Всесвіту до іншої.

Озброєні люди зібралися перед входом до порталу.

Чи наважитесь Ви пройти крізь зоряну браму, знаючи, що вести вона може куди завгодно?

Здавалося, нічого незвичайно. Але ця простота обманлива. Фантастика це ж не лише мандрівки до інших планет міжзоряними просторами, а й події, що їх не інакше, як фантастика, не назвеш. Сюжет більшості серій можна починати словами “А що, як..?”. А що, як іншопланетний археолог, досліджуючи знайдений артефакт запустить День Сурка? А що, як Єгипетські піраміди і справді допомагали збирати прибульці? А що, як Тор був не богом, а надсильним іншопланетянином?

Серіал не тільки по-іншому дивиться на нашу історію, інтерпретуючи важливі події з фантастичної точки зору, а й дозволяє собі висміювати наші пороки та культуру. Почасти події у ньому здаються дуже химерними, але після кількох серій проймаєшся цим «безумством».

Більшість серій є окремими історіями, а тому не важливо, з якого моменту починати перегляд. Можна, звісно, почати з першої серії першого сезону, та, якщо мало часу, то перегляньте 16-ту серію третього сезону, 3-тю і 6-ту серії четвертого сезону та 2-гу серію десятого. Відчуєте, що це ваше, — дивіться далі, а ні то принаймні не шкодуватимете за втраченим часом.

7. The Orville (Орвіл)

Події серіалу розгортаються на космічному кораблі «Орвілл». Його капітан Ед Мерсер кілька років тому розлучився з дружиною через її зради. Під час однієї з місій старшим помічником йому призначають його ж колишню дружину. Здавалося, гірше нікуди, але вона стає дуже корисним та незамінним членом команди.

Серіал створений Сетом Макфарлейном, творцем Гріфінів, а тому його жанр можна спокійно передбачити: комедія, а ще точніше пародія на всі космічні серіали, зокрема «Зоряний шлях».

Ентерпрайз за версією Сета Макфарлейна

Ентерпрайз за версією Сета Макфарлейна

Перший сезон вийшов два роки тому, а другий триває досі. Творіння Макфарлейна уже встигло отримати дві премії та близько десяти номінацій. «Орвіл» є найсвіжішим у добірці й чудовим рішенням для тих, кого тягне у космос, але хочеться чогось веселого й необтяжливого.

8. The Expanse

Cередина XXIV століття. Людство колонізувало Місяць, Марс, численні астероїди й супутники планет-гігантів. Польоти в межах Сонячної системи займають лічені дні, проте міжзоряні все ще не почалися. Земля перенаселена. Марс має автономію та активно розбудовує міста під куполами. Супутники зовнішніх планет, такі як Європа, Іо і Ганімед, порівняно самодостатні.

Мешканці планет і супутників експлуатують астероїдників, що спричиняє бунти, виникають терористичні рухи, піратство. Суперечності між фракціями людства загрожують вилитися у війну. Триває гонка озброєнь і для початку військових дій лишається тільки знайти привід.

Цей серіал приваблює тим, що він показує найближче наше майбутнє. Творці міркують над тим, що чекає нас у майбутньому, коли Маску нарешті вдасться.

Проти решти серіалів цей видається домашнім та ламповим, адже його події відбуваються не у далекій-далекій галактиці, а тут, у нас під боком.

Заснований на однойменному циклі романів Джеймса С. А. Корі серіал вийшов не телекрани 2015 року. Події відбувається у майбутньому, де людство колонізувало Сонячну систему, а суперечності між його фракціями загрожують перерости у військові сутички. Розповідь ведеться з точок зору поліційного детектива Міллера та корабельного офіцера Джима Голдена і його команди, що прагнуть уникнути початку всепланетної війни.

В підсумку

Тепер у вас не стоятиме питання «Що подивитись увечері?» Ми забезпечили вас хорошим видивом, мабуть, на кілька років наперед. Якщо стомитесь від одного — починайте дивитись інший. Космос виступає радше обставиною, а далі — повне різноманіття жанрів: од сімейного вестерну до драматичного трилера.

Аспірант катедри акустики «Київського Політехнічного Інституту ім. Ігоря Сікорського». Популяризую науку та українську мову. Веду Telegram-канал «Мовний трибунал».

Коменти

Сргій

4 сотні, світляк, крейсер галактика – не варті

Сергій

На краю Всесвіту ( Farscape), та звісно ж Вавілон-5

Олександр

Класна підбірка, дякую. Я б, правда, робив список довшим ))) Наприклад, старенький, проте ну дуже атмосферний Farscape.

Vlad

Експансія – найкращий серіал з усіх тут перелічених, про сюжет навіть у описі не розповіли …такий який він на справді є. Усі решта, так собі серіальчики

RomanEnkeradosu

Ще забули про старий-добрий Вавілон-5.

professor

Expanse ще дуже навіть нічого. Я б сказав — найкраще з останнього.

Назар Токар

Додали )

Олексій

The Expansion забули