NASA анонсувало першу в історії місію, яку виконають виключно жінки. Їх буде четверо: дві астронавтки вийдуть у відкритий космос, а їхні колежанки керуватимуть операцією на Землі. Ба більше, першою людиною, яку космічне агентство відправить на Марс, може бути саме жінка, зазначив очільник NASA.

29 березня Енн Макклейн та Христина Кох мають замінити сонячні батареї на МКС. Робити це вони будуть, звісно, вийшовши назовні. Директор польотів Мері Лоуренс та диспетчер Крістен Фаччол керуватимуть місією та направлятимуть астронавтів із Космічного центру ім. Ліндона Джонсона.

Я щойно дізналася, що буду на пульті допомагати у першій жіночій місії і я не можу стримати хвилювання.

Крістен Фаччол

Операція заміни критично важливих для МКС батарей зі старих на нові триватиме 6,5 год.

За 18-річну історію космічної станції було здійснено понад 210 виходів у відкритий космос, і дві жінки-члени екіпажу вже кілька разів жили на борту МКС.

Але це буде перша в історії космічна операція під керівництвом жінок.

І відбудеться вона в березні, який у США оголошено Місяцем жінок в історії. Та, за словами Стефанії Ширхольц, представниці NASA, від самого початку місію планували на осінь 2018 року. Тому це простий збіг.

Вже незабаром суто жіночих місій значно побільшає.

Троє астронавтів NASA (дві жінки і один чоловік), що перебуватимуть на космічній станції під час виконання операції, належать до класу 2013 року, в якому було 50% жінок. І в останньому класі директорів польотів жінок також була половина.

Стефанія Ширхольц

Загалом підготовка до виконання таких завдань триває від кількох місяців до кількох років. З одного боку, вихід у відкритий космос — це для астронавтів рутина. З іншого — менш небезпечним цей процес не стає. За словами представників NASA, одягнути костюм та працювати у космічному вакуумі — одна з найнебезпечніших речей, яку доводиться робити в межах програми.

Енн Макклейн

39-річна Енн Макклейн народилася у Вашингтоні. Має ступінь бакалавра наук у галузі машинобудування й авіаційної техніки (Військова академія США), ступінь магістра наук у галузі аерокосмічної техніки (Університет Бата, Англія) і ступінь магістра міжнародних відносин (Університет Бристоля).

Є досвідченим пілотом C-12 Huron (King Air), UH-60 Blackhawk і UH-72 Lakota. До 2009 року 15 місяців відслужила в Іраку. На її рахунку, як командира повітряного судна та командувача повітряною місією, 800 бойових годин у 216 військових місіях.

Христина Кох

40-річна Христина Кох — з Мічигану. Закінчила Університет штату Північна Кароліна зі ступенем бакалавра наук у галузі електротехніки та фізики й має ступінь магістра наук в галузі електротехніки.

І вишенька на торті — найімовірніше, жінка першою приземлиться на Червону планету. Про це розповів Джим Брайденстайн, голова NASA, під час радіо-шоу Science Friday. Він не назвав конкретного імені, але зазначив, що жінки перебувають в авангарді планів щодо висадки на Марс.

Окрім цього, пан Брайденстайн відповів «безумовно» на питання користувача Twitter, який запитав, чи жінки братимуть участь у наступному польоті на Місяць. 

Розгорнутий P.S.

Тим часом мережею шириться новина, що Насрін Сотоуде, 55-річну іранську правозахисницю, яка виступила проти носіння хіджабу, засудили до 7 років в’язниці (за інформацією інших джерел — до 10 років та 148 ударів батогом, або навіть до 38 років).

А в Пакистані досі є така собі традиція як «вбивство честі». Це коли родичі жінки можуть її вбити, якщо та, на їхню думку, знеславила родину (вирішила вийти заміж без дозволу, зрадила чоловіка або мала дошлюбний зв’язок). Щороку лише у Пакистані через таку «норму» вбивають майже тисячу жінок.

І ось ці дикі випадки, яких, звісно, значно більше — відповідь на запитання «Ну, й що тут такого, що NASA проведе першу космічну місію з жіночим складом? А якщо всі учасники будуть афроамериканцями, шульгами або блакитноокими, тоді теж про це писати?».

Так, писати, бо такі публікації нагадують, що всі ми маємо рівні права, як банально б це не звучало. А якщо не маємо, то за них треба боротися. Зокрема і словом, говорячи про проблеми і проводячи позитивні приклади змін.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Олександр

Якщо ви займаєтесь новинами технологій – то і займайтеся ними. Для обговорення гендерних флуктуацій існують окремі ресурси. Чи це якийсь науковий прорив? Авжеж ні. Це соціальна парафія. Можливо ваша ніша.

Назар Токар

Ми пишемо про складні речі простими словами. Проблема гендерної рівності — складна й важлива.