Хай там як, а пластик в океані став звичним явищем (бо ми ж самі продовжуємо його туди скидати). Ніби тієї води так багато, ніхто й не помітить, та й взагалі вона десь там, на краю Землі.

Але дедалі частіше маленькі пластикові елементи знаходять у невеликих водоймах скрізь — в озерах та річках Великобританії, у підземних водах США, вздовж річки Янцзи в Китаї, на узбережжі Іспанії. Ще гірше — на мікропластику «живуть» шкідливі мікроби. І ось таке асорті потрапляє до нашого організму.

Нове дослідження у Сполученому Королівстві продемонструвало, що у кожній річці, озері та водоймі цієї держави є мікропластиковий непотріб. Наприклад, у річці Тейм, що біля Манчестера, в 1 л води нарахували понад 1 тис. маленьких шматочків пластику.

Навіть у досить віддалених місцях, як-от водоспади Дохарт та Лох Ломонд (Шотландія), в 1 л виявили 2-3 пластикові елементи.

Чесно кажучи, я цього не очікував. Дуже сумно, що сміття можна знайти й у таких знакових місцях нашої країни.

Крістіан Данн — Бангорський університет

2017 року мікропластик виявили у водопровідній воді у всьому світі.

Та це не всі погані новини. Дослідники з Національного університету Сінгапуру виявили понад 400 типів бактерій на 275 частинках мікропластику, зібраних на тамтешніх пляжах. Поміж них — бактерії, що викликають гастроентерит і ранову інфекцію у людей, а також призводять до вицвітання коралових рифів.

Водночас пластикові мікроелементи розміром менш ніж 5 мм знайшли під землею, у вапнякових водоносних горизонтах штату Іллінойс — 15 частинок на 1 л. Цей тип підземних вод забезпечує близько чверті питної води у світі.

Мікропластик знайшли у кожній річці, озері та водоймі Великобританії. Графіка: Guardian

Мікропластик — це результат розкладання синтетичного одягу, автомобільних шин і пластикових гранул, що використовують у промисловості. З дощем ці елементи опиняються у річках, а з вітром — на полях.

Ми сподіваємося, що наші дослідження допоможуть точно визначити, звідки береться цей пластик, і як саме він впливає на довкілля.

Кірстен Томпсон — Університет Ексетера

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти