Сучасний світ занадто галасливий. І тиша — розкіш, яку можна знайти лише за межами міста. Та ситуація може змінитися — інженери Бостонського університету створили акустичні метаматеріали, що зменшують будь-який шум на 94%.

Як зазначає Реза Гаффарівардаваг, один з авторів розробки, бар’єрами для розповсюдження звуку залишаються товсті стіни. Вони можуть захистити нас від шуму машин або гучної музики у концертній залі. Але без них наші вуха лишаються беззахисними.

До того ж, трапляються ситуації, коли джерело шуму не так легко ізолювати. Наприклад, якщо закрити отвір реактивного двигуна, літак просто не злетить. Саме тому техперсонал на злітній смузі ходить з затичками у вухах. Інакше люди оглухнуть, та й годі.

Тому питання, яке самі собі поставили інженери:

Чи зможемо ми створити конструкцію, яка заблокує шум, але водночас залишить повітряний прохід вільним?

Не одразу, та вони все ж дали ствердну відповідь — дослідники кажуть, що заглушити шум можна за допомогою кільцеподібної структури з метаматеріалу.

Звук утворюється через дуже маленькі перешкоди у повітрі. Тому наша мета — змусити «замовкнути» ці крихітні вібрації.

Вчені розрахували розміри й технічні характеристики метаматеріалу, потрібні, аби він став на заваді звуковим хвилям (але не повітрю).

Основна ідея конструкції — вона має повертати звуки туди, де вони виникають. 

За допомогою 3D-друку та пластику розробники створили першу таку структуру. Випробування пройшли на трубі. З одного кінця її під’єднали до репродуктора, а з другого встановили метаматеріал.

В результаті шум вдалося блокувати на 94%.

Тепер, коли прототип виявився настільки ефективним, у дослідників виникло кілька ідей щодо подальшого застосування метаматеріалу. Наприклад, у дронобудуванні.

Багато компаній, зокрема Amazon, вже використовують безпілотники для доставляння товарів, але люди скаржаться на шум.

Усе через вентилятори. Та якщо ми зможемо встановити під ними наші звукоізолювальні конструкції, вони будуть значно тихішими.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Михайло

Зменшення шуму не вимірюється в відсотках. Шум передається через повітря. В будь-якому випадку цікаво спостерігати за майбутнім в цій царині