Більшість сучасних голосових асистентів, як-от Siri, Alexa, Cortana, Google Assistant, сприймаються як жіночі ідентичності. Та все може змінитися з новим проектом креативного агентства Virtue, розробленим за підтримки Copenhagen Pride та EqualAI.

Створений голос «Q» складається із 5 голосів людей, що не ідентифікують себе ані з чоловіком, ані з жінкою.

Голос відповідає всім вимогам до віртуальних помічників: він звучить тепло й авторитетно, завдяки чому його можна використовувати в різних сферах.

З інтерв’ю розробників.

Наразі такий голосовий помічник не вельми корисний, оскільки не пов’язаний із жодним AI, а тому може виконувати лише примітивні запити. Та, попри це, його творці хочуть, щоб «Q»  став (стало?) основним голосом усіх віртуальних помічників та отримав визнання світових розробників штучного інтелекту.

Творці «Q» вірять, що цей проект не тільки допоможе змінити ставлення до асистентів (як до суто жіночої справи), але й надихне до роботи людей, які не ототожнюють себе з жодною із двох традиційних статей.

Послухати тестовий запис голосу «Q» можна у відео:

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти

Анна

Згодна що голос видається підлітковим, адже саме в цей період розвитку людини голос дуже схожий як в дівчат так і хлопців. Прослуховуючи запис я все ж намагалася визначити чи дійсно він ”нейтральний”. Зрозуміла одне: голос рівно такий, яким ви ХОЧЕТЕ його чути. Хочете за якихось власних психоемоційних переконань помічника жінку – то голос вам здається жіночним, хочете в помічники чоловіка- голос здається чоловічим

Олександр Чайка

Химерний голос. Хоча ніде правди діти: стать визначити з голосу неможливо. Але я би такого голосового асистента собі не хотів — мені цей голос видається страшним.

Філ

А от мені здається, що він на 30% жіночий, а на 70% чоловічий. Тому він звучить все ж блище до 18-тирічного підлітка.

Назар Токар

схоже на жіночий, дійсно