Останній супермісяць цього року можна буде побачити в ніч з 20 на 21 березня (з середи на четвер) о 3:43 за Києвом (2:43 за центральноєвропейським часом).

Це буде третє й останнє подібне явище цього року. Раніше Супермісяць бачили 21 січня та 19 лютого. Великий Місяць з’явиться прямо під час весняного рівнодення.  Що цікаво: це не циклічне явище, і такий збіг є випадковим. Востаннє він зустрічався 2000-го року.

Супермісяць над будинками в Олвері (Кадіс) на півдні Іспанії. 12 липня 2014 року. 📸 Джон Наска, Reuters.

Назву «супермісяць» (Supermoon) придумали 1979 року.

Під час цього явища люди, що живуть поблизу морів чи океанів, зможуть бачити значно більші припливи, ніж зазвичай.

Чому ми бачимо Супермісяць?

Супермісяць — це точка на орбіті нашого супутника, коли повний Місяць знаходиться максимально близько до Землі. Супермісяць виглядає більшим, ніж зазвичай, і на 20% яскравішим.

Супермісяць над храмом Аполлона в стародавньому Коринфі, Греція. 14 листопада 2016 року.
📸 Валері Ґаше / AFP.

Навколоземна орбіта Місяця має форму еліпса, супутник перебуває в середньому на відстані 385 тис. км від Землі. Цього разу він буде за 375.470 км.

Раніше цього року Супермісяць був ще ближчим — відстань до Землі сягала близько 357 тис. км у січні та 355 тис. км у лютому.

Чи буде видно Супермісяць в Україні?

Згідно з прогнозами, в більшості регіонів України в ніч проти четверга очікується мінлива хмарність або ясна погода. Тож ми матимемо всі шанси побачити незвичайне явище в небі.

В інших країнах Європи хмарність варто чекати лише в Британії, на півночі Німеччини та Польщі, а також у країнах Балтії.

Коменти