Ще якихось пару десятків років, і людство освоюватиме позаземні території. Якщо не власними ногами, то хоча б за допомогою дронів. Космічний туризм, колонізація Місяця та Марса, дослідження астероїдів — це вже не фантазії письменників, а реальні проекти, що перебувають на різних стадіях реалізації. Та поки нам нічого не залишається, як чекати. Чекати і дивитися Топ-10 найкращих (з нашої точки зору) фільмів про космос! Завдяки їм (ну, й книгам фантастів, ясна річ) мільйони людей повірили, що істина справді десь там, і до неї треба прагнути!

Але перш ніж перейти до списку, зауважимо — нижче ви побачите не лише науково-фантастичні стрічки, а й пригодницькі. І розмістили ми їх не від найкращої до найгіршої, а за роками — від найдавнішої до найновішої. Бо всі вони круті.

Що ж, вйо до переліку!

1. «2001: Космічна Одіссея» (2001: A Space 1Odyssey; 1968)

Рейтинг IMDB — 8,3 

Цей фільм — прабатько всіх інших стрічок, присвячених космосу. Вплив Стенлі Кубрика можна помітити як у «Зоряних війнах» 1977 року, так і в «Інтерстелларі» 2014-го (нижче поговоримо і про них). Так, 50 років потому «Космічна Одіссея» виглядає аж занадто пафосно і претензійно — 20-хвилинний пролог про зародження цивілізації на Землі, затяжні космічні польоти під класичні вальси тощо.

З іншого боку, часом те, що відбувається у кадрі, може здивувати навіть зараз. Недарма Крістофер Нолан і донині використовує механічні прийоми Кубрика у своїх блокбастерах. Ба більше, саме Кріс відповідав за реставрацію «Одіссеї», яку презентували торік на Каннському кінофестивалі. Плівка пройшла не цифрову, а фотохімічну обробку, тому може здатися, що ви дивитеся римейк — настільки сучасною виглядає картинка!

У центрі сюжету — знайдені на Землі загадкові чорні моноліти та їхній вплив на становлення людства. Від мавп, які збирали коріння та билися зі своїми родичами за джерело, до міжгалактичних колонізаторів.

До речі, після перегляду «Космічної Одіссеї» стає зрозуміло, чому деякі конспірологи вважають, що ніякої висадки на Місяць не було, а те, що показали, зняв Кубрик. Так, він міг!

2. «Зоряні війни» (Star Wars; 1977)

Рейтинг IMDB — 8,3

Вже кілька поколінь виросли на протистоянні адептів Світлого та Темного боку сили. Купа продовжень, мультсеріалів, ігор, і цей конвеєр лише набирає обертів! А почалося все з фантазій Джорджа Лукаса про самураїв у космічному антуражі. Так ми отримали джедаїв, що мають власний кодекс, б’ються на світлових мечах та служать Добру.

Звісно, зараз перші частини цієї космосаги виглядають дещо кумедно через декорації (всі космічні кораблі — це мініатюрні моделі, які совали на «зоряному» фоні). Проте в оригінальній трилогії (1977-1983) є неповторний дух пригод і оригінальність (чого бракує останнім фільмам цього циклу).

3. «Чужий» (Alien; 1979)

Рейтинг IMDB — 8,5

Горор поміж зірок, що став класикою. Бо що може бути цікавіше, ніж спостерігати, як галактичне зло у подобі огидної потвори вбиває членів екіпажу вантажного зорельота одного за одним, без шансу на втечу та порятунок? Хоча хто ще тут чужий? Міжгалактична тварина, що адаптується у найрізноманітніших умовах, чи люди у своїй бляшанці, яким місце на Землі?

Насправді секрет успіху цієї стрічки аж ніяк не у розірваних на клапті тілах, а у саспенсі, що вдало нагнітається, та у деталях. Від оформлення інтер’єру космічного корабля, який всередині справді виглядає як вантажівка далекобійника,  до зовнішнього вигляду Чужого (натхненням для створення останнього стали картини Ганса Гігера).

Власне творчість Ганса Гігера

4. «Армагеддон» (Armageddon; 1998)

Рейтинг IMDB — 6,7

Багато хто вже не пам’ятає, та наприкінці 90-х Брюс Вілліс був майже всемогутнім. Тому нічого дивного що врешті-решт він вийшов сам на сам проти астероїда (а також проти законів фізики), і переміг! Але так, з ним була ще команда бурильників, команда астронавтів та російський космонавт із МКС із промовистим прізвищем Андропов. І всі вони допомагали Брюсу врятувати Всесвіт. Для цього їм треба було «лишень» пробурити дірку в небесному тілі, яке щодуху мчить до Землі, закинуті туди вибухівку та підірвати її. Але що у цьому поганого, коли все це супроводжується золотими словами: «Ай донт вона клоуз май айс!».

«Безглуздо, але видовищно, ось так — «бах-бабах», — мабуть, саме так описує режисер Майкл Бей свої проекти, коли вкотре приходить до продюсерів по гроші. Та це спрацьовувало (доки він не зациклився на «Трансформерах»).

Уповільнена зйомка, камера, що пурхає навколо героя, кліповий монтаж та вибухи. Багато вибухів. Ось основні інгредієнти, які Бей додає майже до кожної своєї стрічки. І якщо дати мозку двогодинний відпочинок, то кіно-страви у нього виходять доволі смачні!

5. «Автостопом по галактиці» (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy; 2005)

Рейтинг IMDB — 6,8

За мить до знищення Землі звичайнісінький та закомплексований Артур Дент залишає рідну планету. Цілим та неушкодженим, щоправда, одягненим у домашній халат. В ньому він і подорожуватиме галактикою разом із другом-прибульцем, коханою дівчиною та Марвіном, депресивним роботом. Що далі, то неймовірнішими ставатимуть їхні пригоди.

Так, з опису може здатися, що «Автостопом…» — це розважальне кіно у дусі «Вартових галактики». Але це не так. Ця стрічка є екранізацією першої книги однойменної серії Дугласа Адамса, англійського письменника, який був із гумором на «ти». І в цьому головна відмінність — гумор «Автостопу…» тонший (бо англійський), глибший та розумніший. Ну, і трохи абсурду теж не стає на заваді. Тому кожен глядач знайде у фільмі своє — космічну епопею, мелодраму, комедію або філософську притчу.

Та головне, що можна отримати під час перегляду, це відповідь на «головне питання життя, Всесвіту і всього іншого».

6. «Сонячне сяйво» (Sunshine; 2007)

Рейтинг IMDB — 7,3

Пожартували і досить, бо зараз буде гаряче!

«Сонячне сяйво» — це фантастичний трилер та третя спільна робота сценариста Алекса Гарленда та режисера Дені Бойла. (До цього вони разом зробили не менш цікаві та захопливі фільми «Пляж» та «28 днів потому»).

Так от. 2057 року Сонце потроху згасає, а разом із ним замерзає Земля. Щоб зірка знову запалала, земляни вирішили підірвати на Сонці величезну бомбу. Певно, якби довелося ще бурити, аби закласти заряд, покликали би Брюса. Але ж ні. Тому на борту «Ікара II» опинилися звичайні люди без віллісівських навичок. На підльоті до Меркурія вони натрапили на «Ікар I», що зник з радарів за 7 років до цього.

В результаті ми отримали такого собі «Чужого», де зло — це також монстр, та він бридкий не зовні, а всередині. І залишається відкритим питання — чи має людина право брати на себе функцію Бога та змінювати те, що не вона створила?

На вас чекають неперевершені космічні пейзажі під тривожну музику композитора Джона Мерфі та бездонні, що той космос, очі актора Кілліана Мерфі.

7. «Місяць 2112» (Moon; 2009)

Рейтинг IMDB — 7,9

Події цього фільму відбуваються трохи раніше, ніж у «Сяйві», а саме 2035 року. Землі вчергове було непереливки через енергетичну кризу, та її вдалося подолати завдяки гірничодобувним базам на Місяці. На одній з них працює Сем Белл (у виконанні Сема Роквелла). Він вже готується до повернення на Землю, бо його трирічна вахта добігає кінця. Та за два тижні до часу «Х» з ним починає коїтися щось недобре. Подальші події показують, що весь його побут, його життя — це або божевілля, або фікція.

Візуально деякими елементами стрічка нагадує «Космічну Одіссею». І це добре, бо, як вже згадувалося, Кубрик багато в чому випередив свій час. Та режисер «Місяця» мав власні козирі в рукаві — сюжет, неперевершеного та багатогранного Роквелла, а також музику, написану Клінтом Манселлем.

8. «Гравітація» (Gravity; 2013)

Рейтинг IMDB — 7,7

Астронавтка-дослідниця Раян Стоун (Сандра Буллок) та ветеран-астронавт Метт Ковальські (Джордж Клуні) — єдині члени команди корабля, яким вдалося вціліти після зіткнення з космічним сміттям. Тепер їхнє завдання — повернутися додому, хоча в них немає ані корабля, ані рятувальної капсули.

Оскароносна стрічка Альфонса Куарона стала акторським бенефісом Сандри. Так, там ще є Джордж, та саме Буллок вразила своєю грою так, що навіть номінувалася на «Оскар». А ще вразив оператор Емануель Любецькі («Бьордмен», «Вцілілий») з його рухливою камерою. І космос із гравітацією теж вразили, бо події майже весь час відбуваються у відкритому просторі.

9. «Інтерстеллар» (Interstellar; 2014)

Рейтинг IMDB — 8,6

А ось і Крістофер Нолан, якого ми вже згадували! Як завжди, він явив світові захопливу стрічку з нелінійним оповіданням, блискучою грою акторів під музику неперевершеного Ганса Ціммера.

Кріс, як і його колеги-режисери, також вважає, що незабаром Землі, а разом з нею і людству, настане кінець. В його уявленні — через зміну клімату та виснаження ґрунтів, що унеможливлює вирощування їжі. Вихід — шукати у космосі нову домівку. Цю місію доручають досвідченому пілоту Куперу (Меттью Макконехі) та невеличкому загону науковців.

Головне питання, яке порушує режисер, — чи заслуговує людство на другий шанс і якщо так, то чому? Бо це ж ми самі себе вбиваємо.

«Інтерстеллар» — це справжня візуальна симфонія, зокрема, ще й тому, що стрічка базується на теоріях фізика-теоретика Кіпа Торна.

10. «Марсіанин» (The Martian; 2015)

Рейтинг IMDB — 8,0

Під час роботи експедиції «Арес-3» на Марсі починається сильна піщана буря, через яку інженер і біолог Марк Вотні (Метт Деймон) губиться. Інші члени екіпажу вважають його загиблим, а тому, аби врятуватися, залишають планету без нього. Та Марк живий, і, щоб так було й надалі, йому доведеться застосувати всі свої знання.

Ось такий собі Робінзон Крузо, що залишився сам на Червоній планеті.

Майже весь фільм тримається на персонажі Метта. Але його гру супроти ролей Сема Роквелла та Сандри Буллок складно назвати видатною. Можливо, це проблема сценарію, бо в однойменній книзі-першоджерелі головний герой був дещо глибшим. Автори ж екранізації пішли шляхом спрощення.

Але. «Марсіанин» вражає дивовижними марсіанськими (несподівано, так?) пейзажами. Також цікаво дивитися, як Метт намагається вижити посеред червоної пустелі, зберігаючи почуття гумору та тверезий розум. (Хоча трохи божевілля, або ж переживань, з огляду на ситуацію, не завадило б).

Звісно, що є багато інших стрічок, не згаданих у цьому переліку: «Аполлон 13», «Місія на Марс», «Перша людина» тощо. Але ж треба й міру знати!

Тому назви інших фільмів про космос, які вас вразили, пишіть у коментарях.

А тепер гайда до перегляду!

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Дмитро Візір

Додам свій улюблений “Соляріс” (2002). Також “Пандорум” і “Пробудження” досить непогані фільми на космотематику.

Олександр

Точно міру треба знати ))) В мене й так список до перегляду скоро буде довший за виборчий бюлетень )))

Василь

Контакт забули!!!!!!!!

Олег

Зайшов почитати про космос, а тут Чужий… Я не кажу, що це погані фільми. Просто трохи з іншої категорії. Про космо я б запропонував “Перша людина” “Апполон 13” ну може ща “Марсіанин” з натяжкою.

Роман

Пропустили чудовий фільм “Прибуття”