Навіть під час живої бесіди з людиною важко зрозуміти, бреше вона чи ні. Якщо ви не доктор Лайтман, звісно. А що вже казати про спілкування онлайн, коли ви не бачите лиця співрозмовника і не чуєте його голосу. Але дослідники з Університету штату Флорида запевняють, що ця проблема у минулому, бо невдовзі ми всі будемо проходити віртуальний поліграф!

Його основою стане онлайн-гра, яку створила доцент Шуюань Хо разом із колегами.

Довільним чином учасників розподілили на дві категорії «Святі» та «Грішники». Коли вони листувалися між собою, дослідники записували їхні розмови, а потім застосовували технологію машинного навчання, аби вивчити різні шаблони спілкування.

«Грішники», яким треба було обдурити «святих», виявляли більше негативних емоцій та здавалися більш стурбованими.  

Окрім цього, їм було потрібно менше часу на відповідь. І вони частіше використовували слова переконання («думай», «знай») і слова впевненості («завжди», «ніколи»).

«Святі» ж, навпаки, були менш упевненими — в їхніх повідомленнях частіше зустрічалося слово «можливо». Вони аргументували свою точку зору («тому що») та рефлексували («мусив», «міг»). Та й загалом «святі» довше відповідали, бо ретельніше обмірковували відповідь.

Врешті-решт експерименти показали, що людина може розпізнати брехню в повідомленнях приблизно у 50% випадків.

Водночас ШІ здатен виявити обман з точністю від 85 до 100%. 
У майбутньому такою технологією можна буде скористатися при онлайн-знайомствах, у листуванні через месенджери тощо. Насправді її можливості безмежні!

Шуюань Хо

Дослідниця сподівається, що ця розробка зацікавить інвесторів, і невдовзі створений алгоритм стане невіддільною частиною кожного онлайн-форуму.

Наше дослідження має великий потенціал для розробки інтернет-поліграфа, який захистить користувачів від брехні.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Оля

Цікава стаття.