Дрони з графену, дрони з сонячними батареями — конструктори й далі дивують нас, обивателів, своїми варіаціями безпілотників. Ось на черзі ще одне диво техніки — дрон із фанери LG-1K. Його розробила компанія Logistic Gliders Inc на замовлення Корпусу морської піхоти США. Це дуже дешевий апарат, який можна десантувати з літаків або гелікоптерів, попередньо завантаживши його провізією.

Завдовжки він 3,2 м. Розмах крил має 7,1 м. На борту може перевозити 320 кг. Також є вже трохи більший LG-2K. Його параметри: 3,9 м, 8,3 м та 725 кг відповідно.

Компанія здійснила вже 12 запусків своїх прототипів — сімома планерами керували, інші п’ять до заданої точки летіли самостійно.  

Дрони одноразові, тому для кожного польоту обирали новий апарат.

Безпілотник програмують, задавши йому певні координати, а потім скидають у потрібному районі. LG-1K має швидкість до 250 км/год. При наближенні до мети він відкриває парашут і приземляється.

Компанія працює над тим, аби планери були сумісні із літаками Tiltrotor MV-22 та CV-22, військово-транспортними літаками KC-130, C-130 і C-17, а також гелікоптерами MH-60, UH-60, CH-53 та CH-47.

MV-22 може перевозити до 3 безпілотників, C-130 — до 18.

Прогнозована вартість кожного планера — від 4,5 тис. $ до 11 тис. $. 

Слід зауважити, що система доставляння вантажів у зони бойових дій не змінювалася десятиріччями — провіант або ліки десантують за допомогою парашутів. Тому не дивно, що іноді посилка може опинитися в руках супротивника.

Водночас Logistic Gliders гарантує високу точність доставлення.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти