У Китаї вирішили клонувати тварин із розумом та максимальною ефективністю. Так на світ з’явилося цуценя Куньсунь породи Куньмінська вівчарка, «матір’ю» якого стала семирічна Хуахуанма. За роки роботи в поліції вона зарекомендувала себе, як хороший слідопит. Автори проекту впевнені, що клонування дозволить скоротити час навчання та зробити процес виховання нового покоління собак-шукачів більш економічно вигідним.

Відтворює песиків Юньнанський сільськогосподарський університет разом із кінологами та компанією Sinogene Biotechnology Co Ltd (Пекін). Профіль останніх — клонування домашніх тварин та редагування генів.

Хуахуанма не дарма потрапила до пілотної програми клонування поліційних собак. Вона є легендою свого відділку у місті Пуер.

Починаючи з 2013 року ця вівчарка допомогла розкрити 12 вбивств та ще 20 великих кримінальних справ.  

За 3 роки вона навіть отримала почесну відзнаку.

Муштрування такого пса триває від 4 до 5 років та коштує 74,5 тис. $. Аби заощадити час та гроші, науковці запропонували клонування.

12 вересня 2018 року фахівці отримали біологічні зразки Хуахуанми. З них вони створили ембріон та вживили самиці бігля (мисливська порода собак). Власне Куньсунь народився 19 грудня через кесарів розтин. Важив він 540 г, завдовжки був 23 см.

Маленький Куньсунь

Маленький Куньсунь

Дослідники запевняють, що ДНК Куньсуня та ДНК Хуахуанми збігаються на 99,9%. 

Зараз 4-місячне цуценя вже тренується на поліцейській базі у провінції Юньань. За словами кінологів, малеча добре адаптувалася до клімату та вже приятелює з людьми.

Куньсунь показав хороші результати під час наших тестів на здібності. Він добре нюхав, знаходив та адаптувався у незнайомому оточенні. Здається, що через свої гени він має кращий за інших Куньмінських вівчарок потенціал.

Ван Цзюшен — провідний дослідник Kunming Police Dog

Навчати Куньсуня буде Лі Хуа, тренер Хуахуанми із 33-річним досвідом вишколу поліційних собак. Він має порівняти результати «матері» та «нащадка».

Сподіваюся, що в найближчі 10 років ми зможемо масово клонувати поліційних собак. У межах програми ми також плануємо створити банк соматичних клітин службових псів із хорошими показниками. Матеріал буде зберігатися протягом 50 років для подальшого використання.

Скільки саме коштує клонування, невідомо.

Очікують, що Куньсунь має вийти на роботу вже за 10 місяців.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти