Традиційне опалення будинків за допомогою природних копалин задоволення не тільки дороге, а ще й шкідливе для довкілля. У пошуках альтернативного варіанта бельгійські вчені створили панель, яка перетворює сонячне світло, вологу та повітря на чистий водень з нульовими викидами.

Пристрій розробили вчені з Левенського католицького університету.

За словами професора Йохана Мартенса, робота над проектом триває вже 10 років. Спочатку кількість отриманого водню була мінімальною. Та зараз він утворюється за лічені секунди. Саме це побачили відвідувачі нещодавньої демонстрації — бульбашки водню з’явилися майже відразу, як панель повернули до сонячного світла.

Установка виробляє до 250 л газоподібного водню щодня.

Насправді це унікальне поєднання фізики і хімії. Колись на виході ми мали 0,1% водню, і нам доводилося вишукувати ці молекули. Сьогодні ж ви самі бачите, як вони утворюються.

Йохан Мартенс

Водень дуже горючий, що може зробити його небезпечним, особливо якщо є витік у закритому просторі. Але це не страшніше, ніж використання природного газу, запевняють науковці.

Панель ще не готова для комерційного виробництва, але новий прототип незабаром встановлять у житловому будинку.  

Якщо експеримент буде вдалим, тоді водень використають для опалення ще 39 будинків.

Надлишок отриманої речовини завжди можна буде використати наступного опалювального сезону.

Ми хотіли створити щось стійке, доступне за ціною і витривале. Ми працюємо з дешевою сировиною, і нам не потрібні дорогоцінні метали або інші коштовні компоненти. Ще один плюс — жодних викидів.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти

Сергій

Думаю, ще 2 роки тому вони й самі не розоаховували на такий прекрасний ККД https://tokar.ua/read/17809