За інформацією Європейської комісії, одноразові предмети з пластику складають 70% від того сміття, що знаходять в океанах та на узбережжях, а мікропластик є в будь-якій водоймі на Землі. Ба більше, пластмаса вже зустрічається у харчовому ланцюжку людини. Тому так, треба щось робити. От, наприклад, у столиці Естонії заборонили використовувати пластиковий посуд під час громадських заходів.

Водночас дозволяється використовувати посуд та столове начиння з біорозкладного пластику, але якщо матеріал відповідає стандарту EVS-EN 13432 чи іншому подібному.

Організатори заходів зобов’язані забезпечити сортування відходів, аби в кожному місці збору сміття були контейнери хоча б трьох типів: для змішаних побутових відходів, біорозкладних та упакування. Окрім цього, на контейнерах має бути зрозуміле маркування.

Мета проекту — зменшити кількість шкідливих пластикових відходів у довкіллі, підвищити екологічну свідомість людей та створити сприятливі умови для використання багаторазово посуду.

Левова частка сміття після масових заходів припадає саме на одноразовий пластиковий посуд. Це матеріал, який легко забирає вітер. Та у природі він дуже повільно розкладається, створюючи загрозу наземній та морській флорі й фауні.

Зюлейха Ізмайлова — заступник міського голови Таллінна

Замість одноразового посуду з пластику можна використовувати посуд з картону, дерева, бамбука, пальмового листя, цукрової тростини або інших матеріалів, що компостуються. Ще один варіант — видавати людям під заставу звичайний посуд.

Норма набуде чинності 1 жовтня 2019 року.

Закінчив журфак у славному місті Запоріжжя. Сім років працював за фахом у місцевих газетах. 2013 року переїхав до не менш славетного міста Лева. Але це була не єдина зміна у житті – з того часу Інтернет став мені і за редакцію, і за газетні шпальти

Коменти