Слухаючи Ілона Маска, ми мріємо про колонізацію Марсу й дешеві польоти в космос. SpaceX не стоїть на місці й уже провела два успішні тести свого Starhopper, прототипу космічного корабля, який має довезти нас до червоної планети.

Про корабель

Ракета BFR у порівнянні з іншими.

Для справжнього польоту на Марс з великою кількістю людей і туристичних польотів на Місяць потрібна справді велика ракета. SpaceX уже розробляє таку.

BFR має дві частини. Super Heavy — нижній модуль, що має доставити Starship на орбіту й повернутися на посадковий майданчик. Starship — верхній модуль, космічний корабель довжиною 55 м і місткістю в 1000 м3.  Обидві частини багаторазового використання оснащені двигунами Raptor.

Starship матиме три версії: пасажирська, вантажна і заправна. Остання потрібна для дозаправляння корабля під час довгих польотів.

Корпус виготовлений із нержавіючої криці, що має більшу температуру плавлення, ударостійкість і кращу міцність, ніж той самий алюміній чи вуглецеве волокно. Сам корабель має дивакуватий ретрофутуристичний вигляд, а тестова модель, Starhopper після публікації фото Маском уже стала мемом.

Але така архітектура є оптимальною. Зупинімося докладніше на Starhopper.

Starhopper і тестування

Starhopper має довжину 39 м, але діаметр той самий, що й в Starship — 9 м. Головне завдання — тестування зльоту і приземлення з новим метановим двигуном.

3 квітня було здійснено перший успішний тестовий «стрибок» полегшеної версії Starhopper, 6 квітня — другий.

В обох випадках апарат прив’язали до платформи й тягу здійснював Raptor, двигун SpaceX найновішого покоління. Випробування проводили на новому космодромі SpaceX в Бока-Чика, штат Техас.

Полегшену версію Starhopper доправляють до космодрому.

Ілон Маск розмістив у своєму твіттері відео стрибка й пояснив, що всі системи в нормі.

Для чого це потрібно?

Позаяк SpaceX хоче зробити польоти в космос максимально доступними, всі апарати мають бути багаторазового використання. Ракетам після польоту треба приземлитися на посадкову платформу строго вертикально, за допомогою лише тяги двигунів. Цей процес потребує злагодженої роботи й серйозного тестування системи посадки.

Так для Falcon 9 було створено прототип Grasshopper, що у 2012-2013 роках здійснила вісім зльотів і керованих посадок. В новій розробці роблять так само.

Далі планується запуск уже трьома двигунами Raptor.

Коменти

Віталій

Дякую за статтю)) Дуже цікаво і доступно.