Чорні діри були однією із найбільших наукових загадок відтоді, як Альберт Айнштайн передбачив їхнє існування. Та сьогодні людство зробило ще крок до розгадки — ми отримали перше в історії справжнє фото надмасивної чорної діри в центрі галактики Messier 87 (M87). Вона розташована в сузір’ї Діви на відстані понад 50 млн світлових років від нас.

Консорціум Event Horizon Telescope (EHT) зміг об’єднати 10 різних радіотелескопів, щоб створити зображення чорної діри, маса якої у 6,5 млрд разів більша за Сонце. А її діаметр становить понад 40 млрд км.

Те, що ми бачимо, більше за всю Сонячну систему

Гейно Фальке, професор університету Радбаунд

Формально — це фото горизонту подій навколо чорної діри, адже сфотографувати саму чорну діру неможливо, бо вона поглинає будь-які види електромагнітного випромінювання.

І на вигляд результат роботи міжнародної групи дослідників по-справжньому захопливий:

Перше в історії фото горизонту подій навколо чорної діри

Її маса у 6,5 млрд разів більша за Сонце. І це одна з найважчих чорних дір, які, як ми вважаємо, існують. Це абсолютний монстр, чемпіон у важкій вазі серед чорних дір Всесвіту

З конференції консорціуму EHT

Різні фото, з яких створили фінальну версію.

Як і будь-яке інше дослідження — це лише початок нової ери в історії науки людства. Ще є проблеми, пов’язані з вивченням часу, простору та їхніх змін у чорних дірах.

Тож це, як сказав би класик: «Маленьке фото для телескопа та величезний знимок для людства».

Пишу про космос, мистецтво і технології так, щоб це було варто читати. Ведучий та сценарист Tokar.Review.

Коменти

Наталя Шевченко

Це не ми вказали ) Цей розмір озвучують астрономи – вони зазначають, що чорна діра є набагато більшою, аніж припускалося.

Vitaliy

Чому “Айнштайн”?

Костянтин Котов

Оновлені правила транслітерації:)

Павло

Чоми ви вказали радіус у 40 млрд. км., якщо сама чорна діра її матеріальна частина в рази менша?